Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ζητούν απλούστευση των διαδικασιών για εργόσημο

Την ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά το εργόσημο επισημαίνουν για ακόμη μια φορά οι παραγωγοί, καθώς η ελαιοσυγκομιδή έχει ξεκινήσει και πλέον η εφαρμογή του γίνεται στην πράξη -όπως κυκλοφορεί μάλιστα στην περιοχή της Τριφυλίας έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται έλεγχοι στα χωράφια.

Μπορεί η διαδικασία προμήθειας του εργόσημου να είναι εύκολη για τους παραγωγούς, όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν καλούνται οι ίδιοι να ελέγχουν αν το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ που τους δίνουν είναι πραγματικό, αν τα χαρτιά παραμονής των μεταναστών είναι νόμιμα ή αν έχουν άδεια εργασίας. Οπως σημειώνουν, όλα αυτά πρέπει να γίνονται από κάποιες άλλες υπηρεσίες και όχι από τους ίδιους. Επισημαίνουν δε ότι όλοι θέλουν να βάζουν εργόσημο για να είναι νόμιμοι, όμως δεν τους διασφαλίζει κανείς ότι οι εργάτες που απασχολούν είναι νόμιμοι και έτσι ενώ μπορεί να πληρώνουν, υπάρχει πιθανότητα να είναι και παράνομοι. Ζητούν απλούστευση των διαδικασιών και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, αν είναι δυνατό να δίνουν στους εργαζόμενους το αντίτιμο της εργασίας σε κάτι σαν παράβολο και όταν πάνε να το εισπράξουν, να ελέγχονται για τη νομιμότητά τους.

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων ο διαχειριστής Σπύρος Νικολόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε να πληρώνουμε, αλλά η διαδικασία να είναι πιο απλή. Ετσι όπως γίνεται σήμερα δεν βρίσκει άκρη κανένας, πρέπει να κάνεις ολόκληρη διαδικασία για να πληρώσεις πέντε εργόσημα. Ο κόσμος πάει και πληρώνει καθώς οι περισσότεροι εργάτες έχουν βγάλει χαρτιά και έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, αλλά θα πρέπει να γίνει με πιο απλή διαδικασία. Ολοι οι παραγωγοί θέλουν να πληρώσουν αλλά εμείς πώς θα ελέγξουμε αν αυτό το νούμερο που μας δίνει ο κάθε εργάτης είναι το σωστό ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ και από εκεί και πέρα αν έχει άδεια παραμονής. Μπορεί δηλαδή να βάλουμε σε κάποιον εργόσημα, να πάρει τα χρήματα το κράτος, αλλά ο παραγωγός να είναι παράνομος. Η διαδικασία πρέπει να είναι πιο απλή, ίσως θα έπρεπε να καθιερωθεί κάτι σαν παράβολο, να πληρώνουμε εμείς με τέτοια τους εργάτες και όταν πάνε να το εισπράξουν να τους ελέγχουν για τη νομιμότητα και αν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά».

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online