Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η Ε.Ε. ΚΑΙ Ο ΑΡΧΕΛΩΝ!


ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ με τους φορείς του τόπου για το ανυπόστατο και έωλο κείμενο της Ευρωπαικής Επιτροπής που ναρκοθετεί το μέλλον του Κυπαρισσιακού Κόλπου συστήνοντας στην Ελληνική Κυβέρνηση να μην..εφαρμόζει τους Νόμους της! Για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο παρουσία φορέων οι οποίοι σύστησαν αραγές μέτωπο κατάρριψης της οδηγίας της Ε.Ε. Το κλίμα μας μεταφέρουν-και ευχαριστούμε- οι συνεργάτες μας από την συνεδρίαση. Η φωτό του θέματος  μας παραχωρήθηκε από το www.kyparissianews.com 
Επικριτικός για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Ε.Ε. την οικιστική ανάπτυξη ήταν ο κ. Πετρόπουλος θέτοντας νομικά ερωτήματα για την εφαρμογή της οδηγίας, με οπλοστάσιο τα επιχειρήματα του Δήμου Τριφυλίας.
Ο Πρώην Δήμαρχος Αυλώνος Γιώργος Γαλάνης συμφώνησε ότι "το θέμα τέθηκε σε σωστή βάση, ως Δήμαρχος συνυπήρχαμε με τον Αρχέλωνα τρέχοντας 2 Ευρπωαική προγράμματα, αλλά τώρα ανησυχώ με τις προτάσεις του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο με οικολογικό μανδύα, θαβοντας κυριολετικά μια ολόκληρη περιο΄χη για να μην αναπτυχθεί οπότε μιλάμε για τεράστια οικονομικά συμφέροντα και όχι μόνο". Ζήτησε οι φορείς να αντιδράσουν μεθοδευμένα με ειδικούς για το περιβάλλον που θα υποβάλλουν εκθέσεις και νομικές ενέργειες με απόφαση του Δ.Σ. εκτιμώντας ότι η οδηγία είναι διάτρητη και έωλη. Ο Αντιδήμαρχος κ. Φιλντίσης αφού ανέλυσε τα επιμέρους στοιχεία της υπόθεσης πρότεινε να δημουργηθεί σύλλογος από τους φορέις για την χελώνα δεδομένου ότι πριν τον Αρχέλωνα η προστασία του είδους ανήκε και ανήκει στους κατοίκους που δεν έχουν διαφορετική οικολογική συνείδηση από τους...κύριους του Αρχέλωνα. Επίσης ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής ενότητας για το ΣΧΟΑΠ και τα σχέδια πόλης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Καταπέλτης ήταν ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλονερού Σπύρος Παπαηλιού ο οποίος υπογράμμισε ότι 'οι κάτοικοι εκτός από εξοργισμένοι είναι σε αδιέξοδο και θα πρέπει τώρα να ετοιμάσουν βαλίτσες για να αποχωρήσουν από τον τόπο που γεννήθηκαν" επισημαίνοντας ότι η ιστορία αυτή κρύβει πολλούς κινδύνους για την βιωσιμότητα της περιοχής αλλά και τις μελλοντικές γενιές που χάνονται. Ο Ναπολέων Βασιλειάδης έκανε εκτενή αναφορά σε περιστατικό του 2003 στο χώρο της παραλίας Καλονερού όταν διεξαγόταν Βαλκανικό Πρωτάθλημα Beach Volley αναλύοντας μεθοδεύσεις μελών του Αρχέλωνα που τοποθέτησαν φωλιές στον χώρο με σκοπό να διακόψουν κάθε δραστηριότητα ενώ πριν δεν υπήρχε τίποτα. Ρώτησε μάλιστα γιατί δεν ενοχλούσε το τρένο κοντά στις περιοχές ωοτοκίας της χελώνας ενώ υπογράμμισε΄οτι η φιλοσοφία περι αμμοθινών δεν στέκεται καθώς δεν υφίσταται. Ο σύμβουλος Σπύρος Χρονόπουλος θεώρησε ότι ο Αρχέλων είναι καθοδηγούμενος από άνομα συμφέροντα, λέγοντας οτι σε 1 φωλιά ξαφνικά παρουσιάζονται 15, ενώ είπε΄οτι οι κάτοικοι πριν τους οικολογικά ευασιθητοποιημένους χελωνάδες προστάτευαν το είδος με τα μέσα που διέθεταν.... Τέλος παρενέβη ο πρώην Δήμαρχος Δωρίου Αντώνης Τάκης ο οποίος αφού επανέλαβε ότι η καρδιά και η ψυχή των κατοίκων του είναι στο Δήμο και το Καλονερό που έχουν δεσμούς με τη περιοχή, εκτιμώντας ότι η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση με βάση τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί αλλά κυρίως ότι οι τύχες του τόπου μας δεν αφήνονται σε γραφειοκράτες της Ευρώπης που σε κλειστά γραφεία επαναπροσδιορίζουν το μέλλον μιας περιοχής.
Η Μαρία Πανουσιοπούλου θεώρεί ότι η περιοχή μας είναι παρθένα σε τουριστική ανάπτυξη και αυτό αποτελεί κόκκινο πανί για ορισμένα συμφέροντα που θέλουν να βλάψουν τον τόπο μας....

Πηγή : kyparissiotis