Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Στην Αθήνα σήμερα Τατούλης Νίκας Αναστασόπουλος και Αλευράς για το θέμα των τσιγγάνων


Της Βίκυς Βετουλάκη


Η διευθέτηση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τους τσιγγάνους της Καλαμάτας και της Μεσσήνης θα συζητηθεί σήμερα το πρωί σε συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα.
Η συνάντηση θα γίνει με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, υπεύθυνο της Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Άγγελο Συρίγο, ενώ θα συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος.

«Ίσα δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις»
Όπως σημείωσε χθες σε δηλώσεις του ο κ. Αλευράς, το πρόβλημα με τους τσιγγάνους είναι μεγάλο, με τεράστιες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις: «Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρούμε ότι οι τσιγγάνοι έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες, όπως και τις ίδιες υποχρεώσεις. Άρα, το πρόβλημα των τσιγγάνων και το ζήτημα της παραβατικότητας και της μικροεγκληματικότητας δε λύνεται αποκλειστικά και μόνο με αστυνομικά μέτρα. Χρειάζονται, παράλληλα, κοινωνικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται η αυριανή συνάντηση», επισήμανε ο κ. Αλευράς.


Πρότυπος νομός
Όσο για το αν θα τεθεί το θέμα της Μπιρμπίτας, ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι είναι ανοικτό, ενώ πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη σχετική συζήτηση που είχε με τον κ. Συρίγο τού εξέφρασε την πρόθεσή του να αναδειχθεί η Μεσσηνία ως πρότυπος νομός διαχείρισης του ζητήματος των τσιγγάνων.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι κατεστραμμένο το μεγαλύτερο μέρος της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα, η οποία εγκαινιάσθηκε και παραδόθηκε στους τσιγγάνους το Δεκέμβριο του 2008. Μάλιστα, δύο μήνες μετά ο τότε νομάρχης Δημήτρης Δράκος, επικαλούμενος την άρνηση του Δήμου Καλαμάτας να συνεργαστούν για τη διαχείριση της κατασκήνωσης, είχε ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Πηγή : tharrosnews