Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τα ελαιόδεντρα έγιναν ροδιές - Επένδυση στον καρπό της αφθονίας!


Σε μια όχι και τόσο διαδεδομένη εναλλακτική καλλιέργεια για την Κρήτη αποφάσισε να επενδύσει ένας «ερασιτέχνης» παραγωγός από το Ρέθυμνο που έβλεπε ότι το χωράφι που είχε η οικογένεια του, επί τρεις γενεές με ελαιόδεντρα δεν μπορούσε πλέον να αποδώσει. 

Σύμφωνα με το madeincreta.gr, η απόφαση του 30χρόνου Σταμάτη Κοκκινάκη -ο oποίος κατά κύριο επάγγελμα ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και την αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων - αποφάσισε να «ξεπατώσει» τις ελιές και να επενδύσει στις ροδιές. Αυτή η απόφασή του δεν ήταν τυχαία.

Στηρίχθηκε σε υπολογισμούς, έρευνα αγοράς και κυρίως στη φιλοσοφία ότι «όταν έχεις κάτι αυτό πρέπει να σου αποδίδει. Είχα από τον παππού μου και τον πατέρα 35 ρίζες ελιές σε μια επιφάνεια 15 στρεμμάτων. Όμως πλέον το εισόδημα δεν ήταν ικανοποιητικό, και αποφάσισα να τις ξεπατώσω...

Στη συνέχεια φύτεψα μουρέλα. Κάνοντας όμως έναν πρόχειρο υπολογισμό έβλεπα ότι όποιο κεφάλαιο και να ξοδέψω, για να γίνει απόσβεση, χρειαζόταν πάνω από μια δεκαετία. Και έτσι αποφάσισα να στραφώ στις εναλλακτικές καλλιέργειες».

Ο κ. Κοκκινάκης κατά τη διάρκεια της έρευνας του, συνομίλησε με γεωπόνους αλλά και ανθρώπους της λαχαναγοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κατέληξε ότι η αποδοτικότερη επιλογή είναι το ρόδι: ένα φρούτο με ιδιαίτερη ζήτηση στο εξωτερικό κυρίως στις βόρειες χώρες και τη Γερμανία και ένα φρούτο επίσης που στη χώρα μας εισάγεται.

«Η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποδίδει καρπούς κάθε χρόνο. Δεν είναι όπως με τις ελιές που πρέπει να έχεις βεντέμα. Επιπλέον η τιμή του στο εξωτερικό - για το επιτραπέζιο ρόδι- ξεκινάει από τα 3,5 ευρώ και άνω, την ώρα που στην εγχώρια αγορά η τιμή αυτή κυμαίνεται από το 0,80-2 ευρώ το πολύ. Όσον αφορά στη ποσότητα, δύο ρόδια της ποικιλίας που επέλεξα, τα οποία γλυκά ζουμερά και αψεγάδιαστα ζυγίζουν 1 κιλό ενώ 10 κιλά ελιές βγάζουν δυο κιλά λάδι και σε ποια τιμή;».


Πηγή : filiatranet