Ενα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές (εφόσον αυτές γίνουν στο χρόνο που έχει οριστεί), οι ζυμώσεις στο Δήμο Τριφυλίας είναι έντονες, με φόντο και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο συνδυασμό του σημερινού δημάρχου Κώστα Κόλλια. Και στο βάθος φαίνεται το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την εκλογή του ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Δράκος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή ενώ δεν δείχνει καμία διάθεση να συνεχίσει στην Περιφέρεια. Ταυτόχρονα το έδαφος ανιχνεύει ένας ακόμη παλιός αυτοδιοικητικός, ο πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής. Πλήθος οι ενδιαφερόμενοι, και ο συντάκτης μας Κώστας Μπούρας στο ρεπορτάζ που ακολουθεί παρουσιάζει μια πρώτη "ακτινογραφία" των προσώπων και των κινήσεων που σημειώνονται.
Μπορεί ακόμη όλοι να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους στο Δήμο Τριφυλίας για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει. Γίνονται βολιδοσκοπήσεις προσώπων και καταστάσεων... και όλα αυτά μπαίνουν στη ζυγαριά ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ο Δήμος Τριφυλίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Μεσσηνία, σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους αρκετούς που έχουν βλέψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Από την άλλη όμως είναι και ένας δήμος με αρκετές ιδιαιτερότητες, οι οποίες είχαν αναδειχθεί ήδη πριν από τη συγκρότηση του καλλικρατικού δήμου. Επιπρόσθετα ακόμα και σήμερα φαίνεται ότι ο διευρυμένος δήμος δεν έχει αποκτήσει τη συνοχή που θα έπρεπε. Οδεύουμε όμως προς την εκλογή της δεύτερης αυτοδιοικητικής αρχής αυτού του δήμου, και όπως φαίνεται τα σενάρια που υπάρχουν για πρόσωπα τα οποία σκέφτονται ή σχεδιάζουν να ηγηθούν συνδυασμών είναι αρκετά.
Ξεκινώντας καταρχάς από τον σημερινό δήμαρχο Κώστα Κόλλια, πρέπει να θεωρείται σίγουρη η πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του δήμου για μια δεύτερη θητεία. Πολλές φορές τον έχουμε ακούσει να απαντά ότι «ο Κόλλιας δεν είναι αναλώσιμος» - και σίγουρα σε μια κουτσουρεμένη θητεία μπορεί να αισθάνεται ότι δεν πρόλαβε να κάνει όσα ήθελε για τον τόπο του. Ομως εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ζήτημα, με την εικόνα που έχει δείξει η παράταξή του το τελευταίο διάστημα. Εχουμε δει ανοιχτές συγκρούσεις, αντιπαλότητες μεταξύ των συμβούλων του αλλά και αμφισβητήσεις των επιλογών και των προτάσεων του ίδιου του δημάρχου.
Ο κ. Κόλλιας θα πρέπει είτε να επαναφέρει την ενότητα στην παράταξή του -πράγμα που φαντάζει αρκετά δύσκολο- και να τους πείσει να ηγηθεί πάλι ο ίδιος, είτε, διαφορετικά, κρατώντας έναν αριθμό δημοτικών συμβούλων να κάνει τις δικές του προσθήκες με νέα πρόσωπα δικής του επιλογής.
Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στον σημερινό συνδυασμό του νυν δημάρχου είχαμε δύο ενδιαφερόμενους για την υποψηφιότητα στις προηγούμενες εκλογές: Τον Παναγιώτη Τσίγγανο που μάλιστα είχε ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές και τελικά έκανε πίσω ερχόμενος σε συμφωνία με τον κ. Κόλλια, ο οποίος έχει την επίσημη στήριξη της ΝΔ. Αλλά και τον Ευστάθιο Ανδρινόπουλο που ήταν μεταξύ αυτών που είχαν θέσει υποψηφιότητα για να πάρουν το χρίσμα υποστήριξης στις διαδικασίες της ΝΔ. Ετσι, δεν θα πρέπει να θεωρούμε απίθανες κάποιες κινήσεις από τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο κ. Ανδρινόπουλος μάλιστα σήμερα έχει στις πλάτες του ένα μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων, και αβαντάζ για αρκετούς θεωρείται η καταγωγή του από τους Γαργαλιάνους, που στις προηγούμενες εκλογές έκριναν εν πολλοίς το αποτέλεσμα.
Από εκεί και πέρα, φωνές που σήμερα ακούμε να διαφοροποιούνται στον συνδυασμό της πλειοψηφίας, προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν κάποια δυναμική.
Οσον αφορά τώρα το χώρο της μείζονος μειοψηφίας, τα πράγματα φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν από την αρχή με αναζήτηση νέου προσώπου, αφού με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο σημερινός επικεφαλής Δημήτρης Σωτηρόπουλος μάλλον δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα. Σε αυτή την περίπτωση από τους ήδη υπάρχοντες δημοτικούς συμβούλους πιθανότερος για να ηγηθεί της παράταξης εμφανίζεται ο Σωτήρης Μπακούρος - γι' αυτό άλλωστε λέγεται από αρκετούς ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις του Συμβουλίου φροντίζει να κρατά υψηλούς τόνους και να εκφράζει την αντιπολίτευση. Δεν αγνοείται φυσικά και η παρουσία του Θανάση Πετρόπουλου, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν διεκδικητής της θέσης του επικεφαλής του συνδυασμού.
Αντίθετα, στο χώρο της ελάσσονος μειοψηφίας τα πράγματα φαίνονται να είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Μόνο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Σαράντος Κουκούμης δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", αφού και αρκετά καλά τα πήγε στις προηγούμενες εκλογές, καταφέρνοντας την εκλογή του, αλλά και δυναμική αντιπολίτευση ασκεί δίνοντας το "παρών" σε όλα τα ζητήματα της περιοχής.
Από εκεί και πέρα στο σκηνικό των πιθανών υποψηφιοτήτων για το Δήμο Τριφυλίας έρχονται να προστεθούν και κάποια πρόσωπα εκτός Δημοτικού Συμβουλίου - με κυριότερο τον πρώην νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο: Σύμφωνα με πολλούς, οι εμφανίσεις του στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου για το θέμα της Ελαίας σηματοδοτεί την επάνοδό του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καθώς γνωρίζει καλά την περιοχή και τους ανθρώπους της, πολλοί λένε ότι δεν θα δυσκολευτεί να κάνει συνδυασμό αν το αποφασίσει, ενώ οι συχνές εμφανίσεις του με τον πρώην δήμαρχο Φιλιατρών Αλκη Ξύγκα ήδη τροφοδοτούν σενάρια ότι θα προχωρήσουν μαζί.
Ενα ακόμη όνομα που ακούγεται είναι αυτό του πρώην δημάρχου Αετού Δημήτρη Δριμή ο οποίος με αρθρογραφία και συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες κι εκδηλώσεις τονίζει ότι δεν έχει αποκοπεί από τα τοπικά δρώμενα. Δεν λείπουν μάλιστα και οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ήδη έχει προχωρήσει σε αρκετές επαφές με ανθρώπους της Τριφυλίας, που θα τους ενδιέφερε να ασχοληθούν με τα αυτοδιοικητικά.
Μέσα σε όλα αυτά τα σενάρια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο των κομμάτων, και κυρίως της ΝΔ, για το πού θα επιλέξει να δώσει το περιβόητο χρίσμα ή έστω κάποια στήριξη. Νέο δεδομένο αποτελεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ισχυρή δυναμική και σίγουρα θα θέλει να έχει λόγο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό και οι πληροφορίες λένε ότι γίνονται ζυμώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο. Αποδυναμωμένος είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει πια μεγάλα ερείσματα στους πολίτες.
Ολα αυτά βέβαια... ενώ βρισκόμαστε στην αρχή των ζυμώσεων και των σεναρίων, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλες κινήσεις ή να βγουν στην επιφάνεια και νέα ονόματα.
Πηγή : eleutheria online