Δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τίθεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Καλαμάτας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα και το οποίο χαρακτηρίζει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ως περιοχή αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, για τη Νότια Πελοπόννησο σχεδιάζονται και ζώνες για ναυσιπλοΐα αναψυχής.
Στο Ειδικό Πλαίσιο τονίζεται η ανάδειξη των σταθμών κρουαζιέρας που μπορούν να συνδεθούν με πολυθεματικούς προορισμούς, όπως θρησκευτικούς τόπους, πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης, στόχος είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών σε λειτουργική συνοχή ανά Ζώνη, με τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται, μαρινών, αγκυροβολίων, καταφυγίων κ.λπ. Οι δε λιμενικές εγκαταστάσεις πρέπει να συνδέονται και με τις ανάγκες της γειτονικής ενδοχώρας.
Το νέο πλαίσιο αναθεωρεί επί το αυστηρότερο το υφιστάμενο εδώ και τέσσερα χρόνια χωροταξικό πλαίσιο, με την κατάργηση ρυθμίσεων σχετικά με την ανάπτυξη μαζικού τουρισμού, με τον περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης των τουριστικών εγκαταστάσεων, με την αύξηση της αρτιότητας εκτός σχεδίου στα 20 στρέμματα για τις ευαίσθητες αναπτυσσόμενες περιοχές, με την εξαίρεση από την τουριστική ανάπτυξη των βραχονησίδων, των νησιών με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, των απομονωμένων νησιών, των ζωνών απολύτου προστασίας της φύσης και απλής προστασίας της φύσης και των εθνικών πάρκων. Προβλέπεται η θέσπιση κινήτρων (μέσω του επενδυτικού νόμου) για την ίδρυση, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3*) αστέρων, όπως επίσης για την απόσυρση παλαιών και απαξιωμένων τουριστικών καταλυμάτων.
Θέσπιση κινήτρων, επίσης, για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον δύο (2*) αστέρων, όπως και για επενδύσεις σε οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς και στα λεγόμενα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (εκτός των τμημάτων της παραθεριστικής κατοικίας). Βασική κατεύθυνση του ΕΠ, τόνιζαν από το ΥΠΕΚΑ, είναι η μετάβαση από ένα μαζικό, χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό, που θα αξιοποιεί τους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους της χώρας.
«Στοχεύουμε στην προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.
Γενικότερα, ο ελληνικός χώρος χωρίζεται σε 4 βασικές κατηγορίες και 11 υποκατηγορίες, ανάλογα με την ένταση και το είδος της τουριστικής ανάπτυξης, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και την ευαισθησία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
Για πρώτη φορά καθιερώνεται κατηγορία περιοχών ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, στην οποία υπάγεται μεγάλος αριθμός νησιών και ορεινών περιοχών, όπως και κατηγορία ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, στην οποία ανήκουν τα χιονοδρομικά κέντρα με τους γύρω οικισμούς και οι λουτροπόλεις.
Πηγή : tharros news