Εκτεταμένες προσβολές από την κηκιδόμυγα του βλαστού παρατηρούνται σε πολλές ελιές βόρεια της Κυπαρισσίας, όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι ξεραίνονται οι τρυφεροί βλαστοί στις κορυφές των δέντρων.
Η κηκιδόμυγα του βλαστού, επιστημονικώς γνωστή ως resseliella oleisuga, όπως μας επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, είναι ένας εχθρός της ελιάς που φέτος έχει έξαρση. Εμφανίζει εκτεταμένες προσβολές σε ελαιοπερίβολα βόρεια της Κυπαρισσίας - και πιο συγκεκριμένα στο Καλό Νερό, την Αγαλιανή, την Ελαία, το Κάκκαβα, την Βανάδα, τον Πρόδρομο. Προσβάλλει τους κορυφαίους βλαστούς της ελιάς, αφήνοντας τα αυγά της κάτω από το φλοιό σε σχισμές την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.
Αποτέλεσμα είναι να ξεραίνονται οι βλαστοί, δεν προκαλεί όμως ιδιαίτερη οικονομική ζημιά. Οι παραγωγοί πάντως χρειάζεται να λαμβάνουν κάποια αναγκαία μέτρα, που είναι η αφαίρεση και το κάψιμο των βλαστών, η αφαίρεση του φλοιού σε περίπτωση προσβολής των κλαδιών και η αποφυγή τραυματισμού του φλοιού.
Οι παραγωγοί, επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα και όταν διαπιστώνουν προσβολές θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Υπογράμμισε πως δεν χρειάζονται ψεκασμοί ειδικά για αυτό το έντομο, αφού στην καταπολέμησή του βοηθούν οι ψεκασμοί για τον πυρηνοτρήτη.
Κ.Μπ.
Πηγή : eleutheria online