«ΕΓΚΑΙΝΙΑ» ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΩΝ
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Η στροφή στον εναλλακτικό ή θεματικό τουρισμό, είναι ένας τομέας που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους μας, προκειμένου να καταξιωθεί η Μεσσηνία και ως τέτοιος προορισμός. Κάθε δράση που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες, βοηθά στο να γίνεται ευρύτερα γνωστός ο νομός και από διαφορετικές ομάδες πληθυσμού.
Μπορεί να έγινε μόλις τελευταία γνωστή στο ευρύ κοινό η δημιουργία αναρριχητικού πάρκου στη Νέδουσα, αλλά η ύπαρξή του ήταν ήδη γνωστή στους αναρριχητές.
Η δημιουργία του πάρκου αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει περί τα 13 χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα από το 2000, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο «Θ» ο νέος πρόεδρος του ΕΟΣ Καλαμάτας Κων. Φύκιρης.
Ο αντιπρόεδρος Μαν. Αλοίμονος, ανέφερε πως το φαράγγι της Νέδουσας ανακαλύφθηκε από έναν Ελληνοϊταλό από την Πάτρα, κατά την διάρκεια της δημιουργίας ενός άλλου αναρριχητικού πάρκου, αυτού στη Λαγκάδα Λακωνίας. Ο Ελληνοϊταλός ξετρελάθηκε από τα όσα είδε και από εκεί και μετά, ξεκίνησαν όλα.
Ο ΕΟΣ άρχισε να διαθέτει χρήματα για την αγορά υλικών, ξεκίνησε τη συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι αγαπούν την περιοχή τους και σιγά – σιγά τα πράγματα έφτασαν έως τη δημιουργία του πάρκου.
Η λειτουργία του, σύμφωνα με τον κ. Φύκιρη, θα ξεκινήσει «επίσημα» το Σεπτέμβριο, με τη διοργάνωση μιας αναρριχητικής συνάντησης, σε συνδυασμό με τα 20 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΣ. Σε αυτή αναμένεται να δώσει το παρών αρκετός κόσμος, αν αναλογιστεί κάποιος πως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, και χωρίς να έχει γίνει κάποια πρόσκληση, στις διαδρομές σκαρφάλωναν περί τα 25 άτομα. Για τη διοργάνωση της συνάντησης έχουν δοθεί 2.000 ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας, με τον οποίο υπάρχει μια καλή συνεργασία, όπως ανέφερε ο κ. Αλοίμονος. Έχουν διατυπωθεί και επιπλέον προτάσεις για τη διαμόρφωση της περιοχής με τη δημιουργία ενός πάρκου στο πλάτωμα προς τη «Μαραθόλακκα» και ενός ακόμη αναρριχητικού πάρκου στα απέναντι βράχια.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα συμβάλλουν από τη δική τους πλευρά στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού, θα την καθιστούν ευρύτερα γνωστή σε περισσότερους αναρριχητές και επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν και εναλλακτικές λύσεις, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της περιοχής. Ήδη υπάρχει η σκέψη διάνοιξης παλιών μονοπατιών, όπως σημείωσε ο κ. Αλοίμονος, αλλά θέλει δουλειά και βοήθεια από το Δήμο.
Οι διαδρομές
Οι Στ. Ψυρρόπουλος και Δημ. Πουλόπουλος, χαράσσουν τις διαδρομές. Όπως μας είπε ο Σταύρος Ψυρρόπουλος, η αναρρίχηση είναι ένα μέσο του ορειβάτη να προσεγγίσει τις απρόσιτες κορυφές κι ο Δημ. Πουλόπουλος πρόσθεσε πως είναι ένας βασικός παράγοντας στην εξέλιξη της ορειβασίας και του αλπινισμού.
Ο Σταύρος προσέθεσε πως τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε και σε άθλημα, με υψηλότερη δυσκολία και μεγαλύτερη ασφάλεια.
Όσον αφορά στην περιοχή της Νέδουσας, είπε πως υπάρχουν κάθετοι βράχοι για την εξάσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Οι πρώτες διαδρομές χαράχτηκαν το 2005-2006. Πέρσι, ήταν περίπου 50 και φέτος έχουν ήδη ανέλθει στις 100.
Ο Δημήτρης παρατήρησε πως η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς και πως υπάρχουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, από αρχάριους έως προχωρημένους.
Ο Σταύρος σημείωσε πως πρόκειται για επικίνδυνο σπορ, που χρειάζεται εκπαίδευση, εμπειρία, ευλαβική τήρηση των κανόνων ασφαλείας (και μη υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του καθενός, προσθέτουμε εμείς).
Ήδη πάντως ο ΕΟΣ έχει δημοσιοποιήσει έναν οδηγό για την περιοχή, που καταγράφει τα πεδία αναρρίχησης και τις διαδρομές, ενώ οι περισσότεροι αναρριχητές κάνουν τις επισκέψεις τους άνοιξη και φθινόπωρο, οπότε οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Όπως μας επισήμαναν και οι δύο, ο μέσος Καλαματιανός αγνοεί τον Ταΰγετο, τη στιγμή που ο μέσος Σπαρτιάτης τον αγαπά περισσότερο. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το ότι πρωτολειτούργησε στη Λαγκάδα (στο δρόμο προς Σπάρτη), αναρριχητικό πάρκο για τη δημιουργία του οποίου διατέθηκαν και ευρωπαϊκές πιστώσεις, ενώ αυτό στη Νέδουσα κατασκευάζεται με προσωπικό κόπο και χρήματα του ΕΟΣ.
Ο Σταύρος προσέθεσε πως λίγες περιοχές συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της Καλαμάτας, να απέχει το βουνό από τη θάλασσα περί τη μισή ώρα, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησης της περιοχής.