Ενημερωτική εκδήλωση για το μητρικό θηλασμό πραγματοποίησαν προχθές βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία οι μαίες του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Σοφία Κουμουνδούρου και Χρυσούλα Χριστοπούλου, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι είναι δίπλα στις μητέρες και υποστηρίζουν το θηλασμό! Η Σοφία Κουμουνδούρου και η Χρυσούλα Χριστοπούλου μίλησαν για την αξία και τη σημασία του μητρικού θηλασμού, τόσο για τα νεογνά όσο και για τις ίδιες τις μητέρες, ενώ έδωσαν χρήσιμες συμβουλές. Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις ομιλίες και συμμετείχαν στη συζήτηση γυναίκες κάθε ηλικίας και κυρίως μητέρες, νέες μητέρες και εγκυμονούσες! Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτήρης Σαρδέλης και ο διευθυντής της Γυναικολογικής, Αντώνης Τάκης.
Αναφερόμενη η Σοφία Κουμουνδούρου στην παραγωγή γάλακτος, σημείωσε: «Αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού και την αποβολή του πλακούντα, αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος, με τη δράση δύο ορμονών, της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση, που είναι ένας αδένας και βρίσκεται στον εγκέφαλο. Την εντολή, όμως, για το ξεκίνημα της παραγωγής του γάλακτος δίνει το μωρό με το θήλασμα. Με το θήλασμα του μωρού, η εντολή στέλνεται στον εγκέφαλο με τη νευρική οδό, από την υπόφυση ελευθερώνονται οι ορμόνες, προλακτίνη και ωκυτοκίνη, οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται με το αίμα στο μαστό, με την προλακτίνη παράγεται το γάλα στις κυψέλες, με την ωκυτοκίνη προωθείται το γάλα στους γαλακτοφόρους πόρους και στη θηλή. Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο πιο γρήγορα έρχεται το πρωτόγαλα, που είναι πλούσιο σε προστατευτικές ουσίες, δηλαδή τα αντισώματα. Όλες σχεδόν οι γυναίκες είναι ικανές να θηλάσουν τα παιδιά τους και η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες τόσο του νεογέννητου όσο και του βρέφους».
Σχετικά με το ερώτημα που «βασανίζει» πολλές νέες μητέρες, να δώσουν ή όχι στο παιδί «συμπλήρωμα» ξένου γάλακτος, ώστε να βεβαιωθούν ότι χόρτασε, σημείωσε: «Οποιαδήποτε ποσότητα ξένου γάλακτος πιει το βρέφος αφαιρεί την παραγωγή γάλακτος της μαμάς. Το μωρό δε ζητάει από το στήθος την ποσότητα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η μαμά, τελικά, να οδηγηθεί σε μειωμένη παραγωγή. Χορήγηση “συμπληρώματος” προληπτικά, όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη, αλλά είναι και καταστροφική για την επιτυχία της γαλουχίας».
Η Χρυσούλα Χριστοπούλου, μεταξύ άλλων, έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τις νέες μητέρες, όπως αν θα δίνουν στο παιδί καθημερινά τσάι, αφεψήματα, νερό ή πιπίλες, λέγοντας: «Το τσάι προκαλεί διούρηση, εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και δεν ασκεί καμία θετική επίδραση στους κολικούς. Οι, δε, οι πιπίλες ευνοούν τη “σύγχυση θηλών”». Αναφέρθηκαν, επίσης, στο θηλασμό και στο φαύλο κύκλο του μπιμπερό! Όπως είπαν, η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) προτείνει πέντε απλές συμβουλές: Φρόντισε πριν έρθει το μωρό να μάθεις όσα πιο πολλά μπορείς για το θηλασμό! Προσπάθησε να θηλάσεις από την πρώτη κιόλας ώρα μετά τον τοκετό! Εμπιστέψου το μωρό σου! Βάζε το στο στήθος κάθε φορά που στο ζητάει και... πέτα το ρολόι! Δε βρίσκεις βολική στάση; Πονάς; Το μωρό δε θηλάζει σωστά; Αναζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικού! Χαλάρωσε και απόλαυσέ το για όσο περισσότερο σας ευχαριστεί μαμά και μωρό! Αυτές οι στιγμές δεν κρατάνε για πάντα!
Οι μαίες του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας τόνισαν την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού, αναφέροντας πως οι μητέρες χρειάζονται και αξίζουν κατανόηση και στήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, των επαγγελματιών του χώρου υγείας, των εργοδοτών τους και γενικά της ευρύτερης κοινότητας. «Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει την ενθάρρυνση και τη δημιουργία ενός ήρεμου και ευχάριστου περιβάλλοντος για τη μητέρα. Να απομακρύνεται κάθε παράγοντας άγχους και κούρασης, που είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος. Η μητέρα θα πρέπει να περιβάλλεται με αγάπη. Και αυτή η αγάπη να γίνεται έμπρακτη βοήθεια!», επισήμαναν.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Πηγή : tharros news