Από την πλευρά του, ο κ. Κόλλιας τούς ζήτησε να έχουν στενή συνεργασία και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, διαρκούσης της κρίσης με τις ολοένα και αυξανόμενες περικοπές στις επιχορηγήσεις του κράτους για τα σχολεία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Θόδωρος Βίτσας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τριφυλίας Νίκος Τζώνης, τα μέλη του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Χαρά Κιουρή, Δημήτρης Πανόπουλος και Θεοδώρα Κωφίδου, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δέσποινα Στυλιανού, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Γιάννης Μερκούρης και οι πρόεδροι των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Παγάνης και Δευτεροβάθμιας, Γιάννης Ρούσσης, αντίστοιχα.
Η κατάσταση στα σχολεία, όπως την περιέγραψαν και τη βιώνουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, είναι τραγική, κυρίως λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων, εξαιτίας των οποίων δεν μπορούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες, να προμηθευτούν απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα, καθώς και πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ όλα τα σχολεία έχουν πολλές οφειλές σε προμηθευτές και στη ΔΕΗ. Μάλιστα, τα σχολεία της Κυπαρισσίας χρωστούν νερό και στη ΔΕΥΑΚΥ, θέμα για το οποίο ο δήμαρχος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιχείρησης, ώστε να απαλλαγούν χρέωσης οι σχολικές μονάδες και να διαγραφούν τα χρέη, καθώς σε όλες τις άλλες Δημοτικές Ενότητες τα σχολεία δεν πληρώνουν νερό παρά μόνο στην Κυπαρισσία.
Για το θέμα των χρεώσεων της ΔΕΗ, ο Θοδωρής Βίτσας ζήτησε να γίνει παρέμβαση, και κεντρικά, ώστε στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής να θεσπιστεί ειδικό τιμολόγιο για τα σχολεία! Για την οικονομική κατάσταση, είπε ότι τα χρήματα για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων δεν προέρχονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά από επιχορηγήσεις του κράτους και αυτές έχουν περικοπεί και περικόπτονται ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, σχολίασε ότι «όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει και γκρίνια», σχετικά με όσα έχουν γίνει και δημοσιοποιηθεί για την κατανομή της επιχορήγησης στα σχολεία, συμπληρώνοντας πως όπως μπορεί ο Δήμος συμβάλλει και ενισχύει τα σχολεία.
Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Μεκρούρης, ανέφερε πως η κατάσταση είναι τραγική, αλλά το ευτύχημα είναι ότι ήρθε η δ’ δόση της επιχορήγησης και σύντομα θα γίνει η κατανομή της.
Με τη σειρά του, ο Γιάννης Ρούσσης είπε πως υπάρχει κατανόηση της κατάστασης από τους διευθυντές των σχολείων, αλλά ζήτησε να δείξουν πνεύμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης.
Στη σύσκεψη συζήτηση έγινε και για το ενδεχόμενο χορηγιών στα σχολεία από κατέχοντες!
Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Βίτσας επισήμανε τις οφειλές των σχολείων και το γεγονός ότι δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ τόνισε ότι η κρίση είναι πολύπλοκο ζήτημα και η λύση του είναι πολιτική, ζητώντας να ακολουθηθεί επιθετική πολιτική! Τόνισε, δε, πως δε γίνεται συνέχεια το βάρος να πέφτει στις πλάτες των γονιών, σημειώνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν επαίτες για τη λειτουργία των σχολείων. Ακολούθως, αναφέρθηκε σε σοβαρές ελλείψεις υλικών και χρήσιμων ειδών που έχει το Επαγγελματικό Λύκειο Κυπαρισσίας, που καθιστούν προβληματική της λειτουργία του. Για το πρόβλημα με την κατανομή της επιχορήγησης, είπε: «Προσπαθούμε να μοιράσουμε τη μιζέρια».
Το θέμα της χρέωσης νερού μόνο στα σχολεία της Κυπαρισσίας και της απαλλαγής τους έθεσε η Δέσποινα Στυλιανού, ενώ έκανε λόγο και για ανισομερή κατανομή της επιχορήγησης.
Η Χαρά Κιουρή τόνισε τον ψυχολογικό τομέα διαχείρισης της κρίσης, όπου ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει δείχνοντας έναν άλλον δρόμο διεκδίκησης και γνώσης και αναφέρθηκε στις σχολικές βιβλιοθήκες!
Η Θεοδώρα Κωφίδου ρώτησε για τη χρήση του λεωφορείου του Δήμου απο σχολεία για εκπαιδευτικές δράσεις. Ο Νίκος Τζώνης επεσήμανε πως αδιαμαρτύρητα δέχθηκαν οι κυβερνήσεις από το 2009 όλα όσα επιβλήθηκαν, όπως αδιαμαρτύρητα τα δέχθηκαν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, και τόνισε πως είναι αντίθετος το βάρος να πέσει πάλι στους γονείς, που υφίστανται όλα τα επώδυνα μέτρα και τις περικοπές. Για τις χορηγίες, εξέφρασε επιφυλάξεις για την ανταπόκριση των κατεχόντων, αλλά και επιφυλάξεις για τα κίνητρά τους! Το πλέον σοβαρό γεγονός που ανέφερε και αποδεικνύει την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, είναι ότι πολλοί γονείς, επειδή δεν έχουν να δίνουν φαγητό στα παιδιά τους που φοιτούν στο Ολοήμερο Σχολείο, σκέφτονται να τα πάρουν από αυτό!
Σε ένδειξη αλληλεγγύης, ο δήμαρχος πρότεινε να γίνουν συναυλίες με τις Φιλαρμονικές Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, σε Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους και Φιλιατρά, για ενίσχυση των σχολείων, δεσμεύθηκε για παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες για την ενίσχυση των σχολείων και καλύτερη κατανομή των επιχορηγήσεων, αλλά και ανοιχτή επικοινωνία με την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.
Πηγή : tharrosnews