δημοτικού συμβούλου Οιχαλίας
Οι δημότες Οιχαλίας είναι ανάστατοι με την μεταφορά των απορριμμάτων στο Παλαιοροβούνι. Κανένας από αυτούς που ανακοίνωσαν την απόφαση αυτή δεν ενημέρωσε τους κατοίκους για το τι πρόκειται να συμβεί. Εγώ, ο Ηλίας Σταυρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας, από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκα στο σχεδιασμό αυτό με επιχειρήματα...
Γιατί αντιδρούμε στην εγκατάσταση της ενδιάμεσης λύσης διαχείρισης των απορριμμάτων της Μεσσηνίας στο Παλαιοροβούνι;Δυστυχώς, και αυτή την φορά, όπως χρόνια τώρα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και με βασικό άξονα τον πολιτικό. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν για την εγκατάσταση συστήματος προσωρινής διαχείρισης στο Παλαιοροβούνι, έχουν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Αντιδρούμε στην εγκατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Παλαιοροβούνι, διαφωνώντας κατηγορηματικά με τον τρόπο που έχει στηθεί, για αυτό που θέλουν να κατασκευάσουν και για όσα μας κρύβουν πίσω από αυτή την απόφαση που πήραν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας.
Τι πρόκειται να κατασκευαστεί;Η λεγόμενη προσωρινή ή ενδιάμεση λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων περιλαμβάνει τρία σημεία. Καταρχήν τα σκουπίδια θα φτάνουν στο χώρο με τα απορριμματοφόρα. Τα απορριμματοφόρα θα αδειάζουν τα σκουπίδια , σε ανοιχτούς χώρους. Από εκεί τα σκουπίδια θα οδηγούνται σε ένα υποτυπώδες σύστημα διαλογής. Θα ξεχωρίζουν τα πολύ ρυπογόνα στοιχεία όπως υπολείμματα από κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ψόφια ζώα, φάρμακα, βαμβάκια με αίμα, χαρτιά υγείας, σύριγγες κ.λπ Αυτά που θα διαλέγονται είναι αυτά τα απορρίμματα που δεν διαχειρίζονται. Τα κρατάμε στην άκρη. Ότι έχει περισσέψει μετά από αυτή τη διαλογή θα οδηγείται σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους, όπου εκεί θα δημιουργείται το κομποστ. Η δημιουργία του κομποστ θα γίνεται παραμένοντας σε ανοιχτές επιφάνειες, δηλαδή απλωμένο στο έδαφος και περιμένοντας με την βοήθεια του ήλιου να ξεραθεί, και να αδρανοποιηθεί δηλαδή να πάρει την μορφή χώματος.
Μόνο αυτός ο τρόπος υπάρχει για να παραχθεί κομποστ;Οι ανοιχτοί χώροι που αναφέραμε προσομοιάζουν πολύ με τις χωματερές που ξέρουμε. Υπάρχει και άλλος τρόπος. Η διαδικασία αυτή να γίνεται σε κλειστούς χώρους. Εκεί τοποθετούνται συστήματα ανάδευσης των αποβλήτων, ξήρανσης με ειδικά συστήματα ανάπτυξης θερμοκρασίας και φυσικά κλειστοί χώροι με πολύ καλό εξαερισμό για να μπορεί να αντέξει όποιος εργάζεται στο χώρο αυτό. Η εφαρμογή του συστήματος αυτού είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Και απαιτεί και εδικές εγκαταστάσεις νερού και ρεύματος. Από ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δεν είναι σαφής ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου, στοιχείο καθοριστικό για να επιλέξει κάποιος ακριβή ή φθηνή λύση διαχείρισης. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι έχει επιλεγεί η οικονομική λύση των ανοιχτών επιφανειών για την δημιουργία του κομποστ.
Τα απόβλητα παραμένουν σε αυτές τις μεγάλες επιφάνειες για 20 μέρες τουλάχιστον (εξαρτάται βέβαια και από τις καιρικές συνθήκες).
Τα απόβλητα αυτά που έχουν πλέον γίνει κομποστ, θα πρέπει κάπου να διατεθούν.
Όταν ακούμε κομποστ νομίζουμε ότι είναι λίπασμα που θα το βάλουμε στο χωράφι μας. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Για να παραξεις κομποστ από απόβλητα το οποίο θα μπορείς να διαθέσεις για κάποια χρήση καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να έχεις κάνει άριστη διαλογή των αποβλήτων χωρίς να σου έχει ξεφύγει τίποτα. Οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί στο θέμα αυτό. Με την διαλογή που έχει σχεδιαστεί να γίνεται στην εγκατάσταση στο Παλαιοροβούνι, το παραγόμενο κομπόστ θα είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Μια μπαταρία αν ξεφύγει ή ένα ψόφιο ζώο, ένα βαμβάκι με λίγο αίμα, είναι αρκετά για να μετατρέψουν το κομποστ σε εστία μόλυνσης και παθογόνων οργανισμών.
Που θα διατίθεται το κομποστ που θα παράγεται από αυτή την εγκατάσταση;Στο σχεδιασμό της εγκατάστασης λοιπόν δεν υπάρχει πρόβλεψη που θα πηγαίνει. Αυτό το υλικό μπορεί να διατεθεί μόνο σε ΧΥΤΑ αλλά όμως γνωρίζουμε όλοι, δεν έχουμε τέτοια εγκατάσταση. Εκτός αν σχεδιάζουν στο Παλαιοροβούνι να φτιάξουν και ένα χώρο ταφής.
Εκτός λοιπόν από το κομποστ που πρέπει κάπου να διατεθεί, έχουν αφήσει και όλα εκείνα τα πολύ ρυπογόνα απορρίμματα που διαλέχτηκαν. Αυτά λοιπόν θα δεματοποιούνται, θα γίνονται μπάλες και θα μένουν εκεί. Προσωρινά όπως λένε τα σχέδια της εγκατάστασης. Βέβαια δεν υπάρχει προσωρινή αποθήκευση στην οποία δεν προσδιορίζεις πόσο καιρό θα μείνουν εκεί και που θα πάνε όταν θα έρθει ο καιρός να φύγουν. Και βέβαια η διαχείριση των δεμάτων αυτών, που είπαμε τι θα περιλαμβάνουν, έχει πολύ συγκεκριμένους τρόπους διαχείρισης.
Τελικά που θα πηγαίνει το κομποστ που θα παράγεται και τα δέματα από τα απόβλητα που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν.Στο σχεδιασμό της εγκατάστασης δεν δίνεται καμία απάντηση για το που θα πηγαίνουν, το κομποστ και τα δέματα. Βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο σχεδιασμό προβλέπεται να παραμένουν εκεί. Στο Παλαιοροβούνι, γι’ αυτό χρειάζονται και μεγάλες εκτάσεις . Ουσιαστικά οι εκτάσεις χρειάζονται για να μένουν εκεί τα σκουπίδια που απλώς θα έχουν άλλη μορφή και άλλο όνομα. Θα λέγονται κομποστ και δεματοποιημένα απορρίμματα.
Αξίζει να προσθέσουμε εδώ ότι η Μελέτη που παρουσιάζεται για το Παλαιοροβούνι, και που εμφανίζουν οι Δήμαρχοι της Μεσσηνίας ως το βασικό Επιχείρημα για την εγκατάσταση των σκουπιδιών στο Παλαιοροβούνι εχει τίτλο «Μελέτες για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην διαχειριστική Ενότητα Μεσσηνίας»
Δηλαδή κατασκευή ΧΥΤΑ για τα σκουπίδια της διαχειριστικής ενότητας Μεσσηνίας που θα πούμε παρακάτω ποια είναι αυτή η διαχειριστική ενότητα και ποιων δήμων τα σκουπίδια περιλαμβάνει. Και εκτός από τον τίτλο η μελέτη μέσα αναφέρεται σε δύο κύτταρα ΧΥΤΑ δηλαδή δυο διαφορετικές ανοιχτές γούβες των 75 στρεμμάτων η κάθε μία.
Πως θα μεταφέρονται τα σκουπίδια και τι θαγίνονται μέχρι να διαχωριστούν;Τα σκουπίδια θα μεταφέρονται με τα απορριμματοφόρα και θα παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους μέχρι να μπουν στους ιμάντες διαλογής. Και βέβαια θα είναι έρμαια των καιρικών συνθηκών, του αέρα που θα μεταφέρει τα πλαστικά μαζί με την χαρακτηριστική μυρωδιά, της βροχής που θα τα αλλοιώνει δυσχεραίνοντας το έργο της διαλογής.
Τι θα γίνεται με τα ανακυκλώσιμα δηλαδή χαρτί, γυαλί πλαστικό , αλουμίνιο;Υπάρχει στο σχεδιασμό αναφορά για την δημιουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ή ΚΔΑΥ όπως έχουμε μάθει να το λέμε. Αυτό σημαίνει ότι θα φύγει το ΚΔΑΥ από την θέση που βρίσκεται στην Καλαμάτα και θα πάει στο Παλαιοροβούνι. Η νέα αυτή εγκατάσταση αυτή ή μετεγκατάσταση της είναι δαπανηρή διαδικασία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οικονομικά η πρόβλεψη για μια τέτοια εγκατάσταση.
Τι μας κρύβουν οι Δήμαρχοι της Μεσσηνίας που πήραν την απόφαση για το Παλαιοροβούνι;Η ενδιάμεση ή μεταβατική λύση βασίζεται και όπως λέγεται από τους Δημάρχους που συμφώνησαν, γίνεται κατ’ εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου ή ΠΕΣΔΑ. Αυτό είναι μια απόφαση που πάρθηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου το 2010 βασιζόμενο σε μια μελέτη και είναι η απόφαση που οφείλει η Περιφέρεια να εφαρμόσει. Σε εφαρμογή της απόφασης αυτής γίνεται ο σχεδιασμός και των προσωρινών και των οριστικών λύσεων διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Τι λέει λοιπόν αυτός ο σχεδιασμός. Χωρίζει την Πελοπόννησο σε τρία μέρη τις λεγόμενες διαχειριστικές ενότητες. Η κάθε διαχειριστική ενότητα θα διαχειρίζεται από κοινού τα σκουπίδια της. Η διαχειριστική ενότητα που αναφέρεται στην Μεσσηνία δεν περιλαμβάνει μόνο τον Νομό Μεσσηνίας. Περιλαμβάνει και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γόρτυνας που σήμερα είναι ένας καλλικρατικός Δήμος, της Μεγαλόπολης.
Άρα στο Παλαιοροβούνι δεν θα έρχονται μόνο τα σκουπίδια των έξι δήμων του Νομού Μεσσηνίας αλλά και τα σκουπίδια της Μεγαλόπολης. Είναι ένα από τα σημεία που μας αποκρύπτουν.
Οι ενέργειες που θα κάνουμε από δω και πέρα.Θα αντιταχθούμε σε αυτό το είδος «διαχείρισης» που μας παρουσιάζουν και φυσικά στην θέση που το σχεδιάζουν. Και αυτό γίνεται μόνο μέσα από την πολύ καλή γνώση, του τι ακριβώς σχεδιάζεται, των διαδικασιών που σκοπεύουν να ακολουθήσουν , του τρόπου χρηματοδότησης που προσπαθούν να εφαρμόσουν. Μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί από πλευράς πολιτείας καμία απόφαση που να μπορεί να προσβληθεί νομικά. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.
Πόσο θα κοστίζει για τους πολίτες αυτή η «διαδικασία διαχείρισης»;Οι πολίτες δηλαδή όλοι εμείς καλούμαστε να επωμιστούμε όλο το κόστος. Ακούσαμε όσα αναφέρονται από τους Δημάρχους, ότι τα χρήματα για την κατασκευή αυτής της εγκατάστασης θα εξασφαλισθούν από το ΕΣΠΑ. Το κόστος βέβαια δεν είναι αυτό. Την μεταφορά των απορριμμάτων, την διαχείριση τους με τον τρόπο που είπαμε θα την πληρώνει ο κάθε πολίτης . Και βέβαια θα πληρώνει για να δημιουργεί πάλι σκουπίδια όπως είπαμε που θα θάβονται ή σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εγκατάστασης θα αποτίθενται στο Παλαιοροβούνι.
Πηγή : kalamatajournal