Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

«Δεν είναι “Νέα Μανωλάδα” η Τριφυλία, δεν είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι…»

Καταδικαστέα και μεμονωμένα περιστατικά τύπου Νέας Μανωλάδας

Του Ηλία Γιαννόπουλου

«Δεν είναι “Νέα Μανωλάδα” η Τριφυλία, δεν είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι. Είναι άδικο να μας “τσουβαλιάζουν” και να στοχοποιούν όλους τους αγρότες με βαρείς χαρακτηρισμούς, εξαιτίας κάποιων μεμονωμένων περιστατικών στην περιοχή ή αλλού», τονίζουν αγρότες της Τριφυλίας σε συζητήσεις που είχαμε μαζί τους, με αφορμή όσα θλιβερά και κατακριτέα συνέβησαν σε βάρος αλλοδαπών – οικονομικών μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Με στεντόρεια φωνή, πάντως, καταδικάζουν τέτοια περιστατικά, όπου κι αν συμβαίνουν αυτά. Από την πλευρά τους, οικονομικοί μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή, ιδίως από τις αφρικανικές χώρες, μετά τα συμβάντα στη Νέα Μανωλάδα, φοβούνται και αγωνιούν μήπως έχουν την ίδια τύχη. Μιλώντας στο «Θ» σημείωσαν ότι υπάρχουν και στην περιοχή περιστατικά που «το αφεντικό δεν πληρώνει και φοβούνται να μιλήσουν». Η Τριφυλία αποτελεί μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή με σύγχρονες δυναμικές καλλιέργειες και προοδευτικούς παραγωγούς. Οι παραγωγοί, με πάθος και δυναμισμό, φροντίζουν τη γη και τις καλλιέργειές τους, στοχεύοντας διαρκώς και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προϊόντων τους. Πολύτιμους συνεργάτες, στα θερμοκήπια και τα χωράφια, έχουν τους εργάτες γης, κυρίως από αφρικανικές χώρες. Οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες.

Στην Τριφυλία, δε συμβαίνουν θλιβερά φαινόμενα τύπου Νέας Μανωλάδας σε βάρος των αλλοδαπών εργατών γης. Ωστόσο, όπως μας είπαν παραγωγοί, υπάρχουν και στην περιοχή μεμονωμένα περιστατικά που αγρότες καθυστερούν να δώσουν το μεροκάματο στους εργάτες ή οι εργάτες δουλεύουν χωρίς μέτρα προστασίας και είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους από φυτοφάρμακα. Προβλήματα υπάρχουν και με τις συνθήκες διαμονής, καθώς πολλοί στοιβάζονται σε πρόχειρα και επικίνδυνα καταλύματα. Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Ηλία Μπουντουβάς, σε δηλώσεις του σημείωσε: «Με το τελευταίο ζήτημα που προέκυψε στη Μανωλάδα και με τον τρόπο που συμπεριφέρεται εκεί η Μαφία, θα την έλεγα, της περιοχής, θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας. Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση οι υπόλοιποι αγρότες της Τριφυλίας και αυτοί που καλλιεργούμε θερμοκήπια με αυτά τα συμβάντα, με αυτές τις λογικές και μ’ αυτές τις διαδικασίες. Να υποστούν αυτά που χρειάζεται από το νόμο. Καταδικάζουμε τις συγκεκριμένες πρακτικές και θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας, γιατί αισθανόμαστε πολύ άσχημα και ζητάμε να τιμωρηθούν. Για να κονομήσουν αυτοί, καλύπτονται πολιτικά και τοπικά και κεντρικά, από πολιτικές απόψεις».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, παρατήρησε: «Δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τους αλλοδαπούς και αγρότες στις καλλιέργειες. Στο παρελθόν υπήρχαν κάποια προβλήματα με πληρωμές, αλλά τώρα δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο φαινόμενο. Εδώ είναι περισσότερο Ρουμάνοι και Βούλγαροι και λιγότερο από αφρικανικές χώρες και Ασιάτες. Δουλεύουν και δε δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα και εντάσεις, οι περισσότεροι. Λένε κάποιοι να μην τους παίρνουμε στις δουλειές για να φύγουν, αλλά άμα δεν τους πάρουμε για το μεροκάματο, μπορεί από την πείνα να μπαίνουνε στα σπίτια. Δεν τους φέρανε οι αγρότες εδώ. Πρόβλημα υπάρχει, από τον κόσμο, με την εικόνα των αλλοδαπών στην πόλη».

Το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Τέλης Καναβός, επισήμανε: «Στα Φιλιατρά απασχολούνται αλλοδαποί – οικονομικοί μετανάστες, πάρα πολλοί, από πολλά χρόνια. Είχαμε Αλβανούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους, κάποιοι έφτιαξαν χαρτιά, κάποιοι δεν μπορούν να φτιάξουν χαρτιά, ενώ υπάρχουν και πολλοί που έχουν έρθει από την Αφρική. Οι άνθρωποι δουλεύουν στα χωράφια, κυρίως στα καρπούζια και σε θερμοκήπια, και οι περισσότεροι, εκτός από κάποιους καθώς υπάρχουν σε όλες τις εθνότητες εξαιρέσεις, γενικά είναι φιλήσυχοι άνθρωποι. Σκύβουν το κεφάλι και δουλεύουν, υπομένουν τη δουλειά και προσπαθούν. Οι συνθήκες της διαβίωσής τους δεν μπορώ να πω ότι είναι οι καλύτερες. Κάποιοι έχουν νοικιάσει σπίτια, από αυτούς που φωνάζουνε “έξω οι ξένοι” και νοικιάζουν σπίτια με άθλιες συνθήκες. Οι άνθρωποι δουλεύουν, παίρνουν το μεροκάματό τους, όχι και το καλύτερο βέβαια. Δεν έχουν συμβεί αυτά που συμβαίνουν στη Μανωλάδα, να χρωστάει ο άλλος και να πάει να τους τουφεκίσει. Αυτά είναι καταδικαστέα από όλους, και σαν παραγωγοί και σαν άνθρωποι. Έχουν ακουστεί όμως κι εδώ πολύ μεμονωμένα περιστατικά για καθυστερήσεις στις πληρωμές, ενώ στο παρελθόν είχαμε καταγγελίες μεταναστών…». Ο δε αγρότης στα Φιλιατρά, Βασίλης Σπυρόπουλος, σημείωσε: «Εγώ θα σου μιλήσω με απόλυτη αλήθεια. Για μένα όλη η Ελλάδα είναι μία Μανωλάδα. Όλη η Ελλάδα. Δε μιλάω μόνο για τους οικονομικούς μετανάστες, μιλάω και για τους ίδιους τους Έλληνες, τους εργαζόμενους κι εργάτες, οι οποίοι είναι σ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα. Μισθοί έχουν μειωθεί κατακόρυφα, το ίδιο και οι συντάξεις, το κοινωνικό κράτος έχει διαλυθεί. Οι καπιταλιστές έχουν κλέψει τις ζωές και τα όνειρά μας. Και τα Φιλιατρά είναι μία Μανωλάδα. Το πρόβλημα αυτό, με το να το θάβεις, με το να το να μην το εμφανίζεις, όχι μόνο δε βρίσκει λύση, αλλά διογκώνεται. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε τη δύναμη ψυχής, τη δύναμη ταξικής συνειδητοποιήσεως, να μιλάμε για το πρόβλημα και να το αναδεικνύουμε».

Από την πλευρά του, ο Κουμπαά από το Σουδάν είπε: «Δουλεύουμε πρωί με βράδυ. Λίγα λεφτά. Ύπνο και πρωί δουλειά με το αφεντικό. Είναι καλό αφεντικό. Φαγητό, λεφτά και δουλειά, πολλή δουλειά. Φίλος μου είχε πρόβλημα με δικό του αφεντικό. Δεν πλήρωνε».

Από την Αιθιοπία ο Νισάκε, χριστιανός στο θρήσκευμα όπως μας δήλωσε, σημείωσε: «Είμαι πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Ξέρω τα ελληνικά και μιλάω. Αθήνα, Πύργο, Επιτάλιο και Φιλιατρά. Είναι καλύτερα Φιλιατρά. Πολλή δουλειά και μεροκάματα έτσι κι έτσι. Στο θερμοκήπιο συνέχεια. Πολλοί. Δεν υπάρχει συνέχεια δουλειά και ο κόσμος είναι καλοί, είναι κακοί». Από το Σουδάν, μιλώντας με το ψευδώνυμο ο “Μπουκάτ” επειδή φοβόταν, οικονομικός μετανάστης μάς είπε ότι φοβάται να μιλήσει, όπως φοβούνται και όλοι να μιλήσουν, γιατί μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Πολλοί δεν έχουν χαρτιά και κινδυνεύουν από τα αφεντικά τους και την Αστυνομία, ενώ δεν έχουν κάποια συμπαράσταση και βοήθεια για να φανερώσουν το πρόβλημα.


Πηγή : tharros news