Με την σχεδιαζόμενη επένδυση κατασκευής εξοχικών κατοικιών στην περιοχή της Ελαίας να μονοπωλεί την συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης με θέμα το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής "Natura 2000" Κυπαρισσίας και της θαλάσσιας περιοχής της. Το κυρίαρχο ζήτημα που τέθηκε από όλους ήταν η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η μη ερημοποίηση της περιοχής.
Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε δεν θα πρέπει να φτάσουν από το ένα άκρο στο άλλο, ενώ οι περισσότερες τοποθετήσεις κατέληγαν στο τρίπτυχο "προστασία περιβάλλοντος - ήπια τουριστική ανάπτυξη - νομιμότητα". Αναφορά έγινε στην απάντηση της Ελλάδας στην Ε.Ε. για τις καταγγελίες που έχει δεχθεί, με την οποία η χώρα μας δεσμεύεται για αναστολή κάθε οικοδομικής άδειας, πράγμα το οποίο όπως ειπώθηκε είναι καταστροφικό για την περιοχή.
Οσον αφορά την συγκεκριμένη επένδυση εξοχικών κατοικιών, από την μεγαλύτερη πλειοψηφία υπήρξε σκεπτικισμός για το όφελος της περιοχής και οι περισσότερες εισηγήσεις κινήθηκαν στην κατεύθυνση ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του περιβάλλοντος, ήπιες μορφές ανάπτυξης και τήρηση της νομιμότητας. Από αρκετούς επίσης ειπώθηκε πως στην ουσία είναι μια εμπορική επιχείρηση, ενώ δεν έλειψαν οι αρνητικές τοποθετήσεις για την συγκεκριμένη επένδυση, αλλά και άλλες ότι μπορεί να βοηθήσει αναπτυξιακά την περιοχή. Εντονες ενστάσεις εξέφρασε ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας για την κατάτμηση που έχει γίνει στα οικόπεδα. Ο σύλλογος τόνισε ότι οι κατασκευές αποτελούν ένα οικιστικό σύνολο και όχι μεμονωμένες κατοικίες και γι' αυτό η επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει. Ευθείες βολές δέχθηκε επίσης ο Σύλλογος "Αρχέλων", ενώ αμφισβητήθηκε ακόμη και η δράση του στην περιοχή. Η εκπρόσωπός του τόνισε πως λένε ναι στην ανάπτυξη της περιοχής με αρχές και κανόνες, υπογραμμίζοντας πως το θέμα δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη επένδυση αλλά όλη η περιοχή.
ΚΟΛΛΙΑΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στην αρχική του εισήγηση ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε στο όλο ζήτημα που έχει προκύψει στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η χώρα μας είναι υπόδικη" και σημειώνοντας ότι η καταγγελία αυτή προήλθε από τον Σύλλογο "Αρχέλων" και σε όλο αυτό το πλαίσιο έχει προστεθεί και η επενδυτική προσπάθεια που γίνεται. Επανέλαβε την θέση της δημοτική αρχής που κινείται στο περίγραμμα "όχι στην ερημοποίηση της περιοχής, ναι στις ήπιες μορφές ανάπτυξης, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα", προσθέτοντας πως ό,τι γίνεται εκεί πρέπει να έχει την απόλυτη στήριξη της νομιμότητας. Ακόμη τόνισε πως διεκδικούν να συμμετέχουν στο διάλογο για το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που θα αφορά την περιοχή. "Αξία έχει να υπάρχει μια κοινή πορεία με κοινή στόχευση" τόνισε ο κ. Κόλλιας.
ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής Δημήτρης Σωτηρόπουλος τόνισε πως πρέπει να δουν το θέμα για όλη την περιοχή υπογραμμίζοντας πως για το δήμο έχει αξία να συζητεί για την συγκεκριμένη επένδυση, αν αφορά αναπτυξιακά όλη την περιοχή, κάτι που όμως δεν το γνωρίζουν αφού δεν έχουν δει κανένα σχέδιο. Καταλόγισε επίσης στη δημοτική αρχή έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου και τόνισε ότι σαφώς θα πρέπει να προσεχθούν οι χελώνες αλλά όχι σε βάρος του ανθρώπου. Καταλήγοντας είπε ότι είναι υπέρ μιας επένδυσης που θα αφορά όλη την περιοχή και αυτό θα πρέπει να εξεταστεί.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης επισήμανε ότι δεν έχει γίνει καμία προστασία του οικοσυστήματος και ζήτησε από την δημοτική αρχή να επιστρατεύσει όλα τα ένδικα μέσα για να προστατεύσει την περιοχή.
ΔΡΑΚΟΣ: ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Π.Σ. Δημήτρης Δράκος επισήμανε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να διατηρήσουν το κάλλος της περιοχής και να μην δώσουν λαβές σε ακραίες θέσεις να τορπιλίζουν την παράλληλη ανθρώπινη δράση και την ανάπτυξή της και από την άλλη να βάλουν μια τάξη με τις δικές τους παρουσίες και ενέργειες. Τόνισε πως αυτό που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι το παν μέτρον άριστον "καθώς ακούγονται ακραίες φωνές και από την μια πλευρά και από την άλλη. Πρέπει να ξεφύγουμε από όλα αυτά που κάναμε και μέχρι τώρα αποτύχαμε, με κατεύθυνση την ποιοτική ανάπτυξη. Γι' αυτό οι μελέτες που κατατίθενται θα πρέπει να είναι πλήρεις, να μιλάνε για περιβάλλον, για την ανάπτυξη, για την προοπτική". Κατέληξε λέγοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο και η Πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση και να πει σε όλους τους επενδυτές να είναι επενδυτές του μέλλοντος και της διαχρονίας, του κάλλους και της αισθητικότητας της περιοχής, αλλιώς θα έχουν αποτύχει.
ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Ο Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Π.Σ. τόνισε αρχικά ότι το πρόβλημα δεν είναι μοναδικό στην χώρα και αυτό οφείλεται στο ότι ακόμη δεν υπάρχει κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, ειδικοί όροι, φορείς διαχείρισης, ΓΠΣ και οριοθετήσεις. Σημείωσε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μερική οριοθέτηση του αιγιαλού. "Σε ένα θολό τοπίο αυτό που συμφέρει είναι μόνο το δυνατό και στην συγκεκριμένη δράση υπάρχουν αποφάσεις και έγγραφα που αντικρούονται. Προνόμιο της περιοχής είναι ότι είναι μια ευαίσθητη περιβαλλοντική περιοχή που ανήκει στην Μεσσηνία, την Ελλάδα, την ΕΕ. Είναι ένα διαμάντι για την περιοχή και πρώτα από όλα πρέπει να λυθούν τα περιβαλλοντικά ζήτημα, πολεοδομικά και ίσως ακόμη και ιδιοκτησιακά. Αν δεν προηγηθούν όλα αυτά, είναι λάθος να συζητάμε, χρειάζεται σεβασμός και ιεράρχηση των ζητημάτων. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο ύψος της, να τηρηθούν οι αποφάσεις που σημαίνουν κανόνες και όροι, οι οποίοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Η ίδια η Πολιτεία πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην κρύβεται, καθώς αν κρύβεται εξυπηρετεί σκόπιμα τους δυνατούς. Πρέπει να συνδέσουμε την ανάπτυξη με το περιβάλλον που είναι το ατού της περιοχής και ανήκει στις επόμενες γενιές" τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και τήρηση της νομιμότητας, ζητώντας παράλληλα την θέσπιση ενός πλαισίου για την περιοχή. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ιωάννη Βασιλόπουλου, που τόνισε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για επένδυση αλλά για εμπορική επιχείρηση.
"ΑΡΧΕΛΩΝ": ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΡΧΕΣ
Από τις επόμενες εισηγήσεις χαρακτηριστική ήταν αυτή της εκπροσώπου του Συλλόγου "Αρχέλων" Παναγιώτας Θεοδώρου, η οποία ανέφερε ότι ο σύλλογος δεν ζήτησε ποτέ την ερημοποίηση της περιοχής όπως του καταλογίζουν. Οσον αφορά το κατηγορητήριο της Ε.Ε., σημείωσε πως λένε ότι αυτό έγινε μετά από καταγγελίες του συλλόγου χωρίς να λένε στους δημότες ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αυτοψία πέρυσι το καλοκαίρι και έκανε την σχετική έκθεση και είχαν ζητήσει δύο φορές την άποψη του ελληνικού κράτους. Χαρακτήρισε την περιοχή μοναδική την οποία δεν πρέπει να αφήσουν ή να την ξεπουλήσουν. "Λέμε ναι στις επενδύσεις, ποτέ δεν είπαμε να ερημοποιηθούν, θέλουμε τον κόσμο στις παραλίες. Δεν είμαστε κατά κανενός επενδυτή, αλλά κατά ενός κράτους που αρνείται να προστατέψει τις περιοχές τους. Η περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί με αρχές και όρους ζητώντας διαχείριση που μπορεί να συνδυάσει ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος" είπε.
ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Πάνος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να αποφασίσουν τι ανάπτυξη θέλουν για την περιοχή, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις είναι το ζητούμενο.
Εκ μέρους του Συλλόγου Ξενοδόχων Τριφυλίας ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Τοανόγλου τόνισε ότι χρειάζεται διατήρηση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και σίγουρα ανθρώπους με όραμα, υπογραμμίζοντας ότι με την αντιπαλότητα δεν υπάρχει προοπτική.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Καλού Νερού Αθηνά Μέλλου τόνισε πως αν τηρείται η νομιμότητα καλώς να γίνει η επένδυση, υπογραμμίζοντας όμως ότι τα προβλήματα για τους επαγγελματίες της περιοχής είναι μεγάλα.
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Από το Σύλλογο Φίλων Παραλίας και Δάσους Ελαίας ο Παύλος Γρέκης πρότεινε να γίνει επιτροπή διαχείρισης της περιοχής "Natura".
Από το Σύλλογο Φίλων Κυπαρισσιακού Κόλπου ο πρόεδρος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος επικεντρώθηκε σε βολές κατά του Συλλόγου "Αρχέλων" λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται την αδράνεια της Πολιτείας, ενώ υποστήριξε και τη νομιμότητα της επένδυσης. Κατά του συλλόγου στράφηκε και ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλού Νερού Ναπολέων Βασιλειάδης, σημειώνοντας επίσης ότι η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί μέτρα που καταδικάζουν την περιοχή. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαίας Ντίνα Κάππου αναρωτήθηκε αν η κατασκευή 40-50 σπιτιών είναι ήπια μορφή παρέμβασης, και αν η οικοδόμηση κατοικιών, η διάνοιξη δρόμων και το όργωμα δείχνουν σεβασμό προς το περιβάλλον. Και ζήτησε από το δήμο να βγάλει τα όπλα από τη φαρέτρα του και να υποστηρίξει την περιοχή.
Για εμπορική δραστηριότητα μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος, χαρακτηρίζοντας την κατάτμηση που έχει γίνει τελείως παράλογη που προσπαθεί να εξασφαλίσει επαφή με τους δρόμους. Επίσης τόνισε ότι η επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει αφού δεν πρόκειται για μεμονωμένες κατοικίες αλλά για οικιστικό σύνολο. Αμφισβήτησε επίσης την γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ λέγοντας ότι είναι ίδια με γνωμοδότηση που είχε κάνει το δικηγορικό γραφείο της εταιρείας, την οποία μάλιστα η νομική σύμβουλος του συλλόγου Βάσω Μαρίνη χαρακτήρισε στην συνέχεια κατάπτυστη.
Κ.Μπ.
Πηγή : eleutheria online