ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Να σταματήσει η μεγάλη καταστροφή από ιδιώτη «επενδυτή» στην προστατευόμενη περιοχή του παραθαλάσσιου πευκοδάσους της Ελαίας, ζητάει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, που υπογραμμίζει τις ευθύνες τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και του Δήμου Τριφυλίας…
Ο Θανάσης Πετράκος θα μεταφέρει το θέμα στη Βουλή, ενώ βάζει σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως το εμβαδόν της γης του επενδυτή που …αυγάτισε προφανώς σε βάρος της δημόσιας δασικής έκτασης ή το «βάφτισμα» της έκτασης από «αγροτική γη» σε «ελεύθερης χρήσης»!
Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Με την καθοριστική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και την ανοχή του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου συστηματικά συνεχίζεται η καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος Ευρωπαϊκής σημασίας στις «Θίνες Κυπαρισσίας» του Νομού Μεσσηνίας το οποίο ανήκει στην περιοχή NATURA με κωδικό GR 2550005. Το σημαντικότατο αυτό οικοσύστημα ανέχεται η πολιτεία να καταστρέφεται συγκαλύπτοντας τις αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες του σημερινού ιδιοκτήτη του εφοπλιστή Π. Παππά και της εταιρείας του «Νέα Κότινος» ο οποίος επιδιώκει μέσω αυθαίρετης και παράνομης κατάτμησης να προχωρήσει σε ιδιωτική πολεοδόμηση για να κατασκευάσει 50 εξοχικές κατοικίες και μάλιστα χωρίς Μ.Π.Ε.
Η συγκάλυψη και ανοχή εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ της καταστροφής, καταπάτησης και ένταξης στην ιδιοκτησία του Π. Παππά αμμοθινών, παράκτιας βλάστησης και μέρους του παράκτιου πευκοδάσους γίνεται ακόμη πιο προκλητική μετά την παραπομπή της Ελληνικής Πολιτείας και την απειλή σοβαρών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Αιτιολογημένη Γνώμη της Επιτροπής-Παράβαση 2011/2156 Προστασία ειδών προτεραιότητας στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας «Θίνες Κυπαρισσίας»). Το ΥΠΕΚΑ είναι έκθετο και οφείλει να απαντήσει στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:
Γιατί παρά την δέσμευσή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και πέντε μήνες δεν εκδίδει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και το Προεδρικό Διάταγμα που εκκρεμεί από το 2002 για να οριστούν οι όροι προστασίας και οι επιτρεπόμενες χρήσεις; Μήπως δέχεται την δημιουργία τετελεσμένων εκ μέρους του κ. Π. Παππά και της εταιρείας του «Νέα Κότινος»; Θα απαγορεύσει και θα ελέγξει κάθε δραστηριότητα που βλάπτει το οικοσύστημα καθώς και την επιχειρούμενη έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι τη θεσμοθέτηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του Προεδρικού Διατάγματος; Πως οι περιγραφόμενες «δίοδοι προς τη θάλασσα» στην αγροτική γη (διότι αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός της έκτασης των 180 στρεμμάτων που αγόρασε ο κ. Π. Παππάς από τον κ. Καννελάκη) μπορούν να μετονομαστούν και να χαρακτηριστούν ως «δημόσιες κοινόχρηστες οδοί» ώστε να δοθεί η νομιμοποίηση της κατάτμησης σε τμήματα των τεσσάρων στρεμμάτων για να κάνει ο εφοπλιστής παράνομη ιδιωτική πολεοδόμηση; Είναι νόμιμη η αλλαγή χρήσης της έκτασης των 180 στρεμμάτων από «αγροτική χρήσης» σε «ελευθέρας χρήσης» που έγινε από την κυβέρνηση Σημίτη το 1999-2000; Γιατί επιτρέπει να καταστρέφει τις αμμοθίνες ο ιδιοκτήτης οργώνοντας αυτές; Ο Δήμος Τριφυλίας οφείλει να απαντήσει: θα προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε 48 παρανόμως κατατετμημένα τμήματα παρότι υπάρχει η Ευρωπαϊκή έγκληση αφού η έκταση ανήκει στο τμήμα NATURA GR 2550005 και μάλιστα πριν αποφανθεί το ΥΠΕΚΑ και πριν εκδοθεί η ΕΠΜ και το Προεδρικό Διάταγμα; Και το κυριότερο το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξουν πώς η έκταση των 180 στρεμμάτων που αγόρασε ο κ. Π. Παππάς από τον κ. Κανελλάκη έγινε 308 στρέμματα;
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της έκτασης αποτελείτο από δασική έκταση – πευκώνα, που μεθοδικά έχει αποψιλωθεί και καταστραφεί. Και όμως σχεδόν όλη η έκταση πήρε χαρακτηρισμό από τις δασικές υπηρεσίες ως αγροτική έκταση. Συνεπώς οφείλουν να ελέγξουν αν η «μεγέθυνση» της έκτασης έγινε σε βάρος της ιδιοκτησίας του δημοσίου πράγμα που είναι βέβαιο διότι ο σχεδόν διπλασιασμός της έκτασης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί παρά ως επέκταση είτε προς τη θάλασσα είτε προς τη δασική έκταση – πευκώνα. Επομένως πρέπει να γίνει απαιτητή η επιστροφή της διαφοράς υπέρ του δημοσίου και της δημόσιας χρήσης.
Τέλος το ΥΠΕΚΑ οφείλει να δώσει εντολή στις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες να επανεξετάσουν τους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων, γιατί ο χαρακτηρισμός των δασικών ή πυκνής βλάστησης ή και ακόμα της σπάνιας παράκτιας βλάστησης στις αμμοθίνες ως γεωργικών εκτάσεων αποτελεί πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα. Για όλα αυτά τα συναρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΚΑ και Οικονομικών θα κληθούν να απαντήσουν δημόσια στη Βουλή στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
Πηγή : kalamata journal