Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013
Με αβεβαιότητα ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος στις θερμοκηπιακές μονάδες Τριφυλίας
Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2013
Τοπικά, υγεια - περιβαλλον, eleutheriaonline
Με αβεβαιότητα μέσα σε ένα θολό και δύσκολο οικονομικό πεδίο ξεκινά για τους αγρότες της Τριφυλίας η νέα καλλιεργητική περίοδος για τις θερμοκηπιακές τους μονάδες. Η περιοχή είναι η τρίτη στην χώρα σε παραγωγή από θερμοκηπιακές καλλιέργειες, απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό ατόμων και σίγουρα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες για την τοπική οικονομία.
Ρεπορτάζ
Κώστας Μπούρας
Την περίοδο αυτή είναι σε πλήρη εξέλιξη οι φυτεύσεις στα θερμοκήπια, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από την αρχή του μήνα και ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες. Οι παραγωγοί όμως ξεκινούν με επιφυλακτικότητα και αβεβαιότητα τη νέα αυτή περίοδο, αφού η γενικότερη οικονομική κατάσταση τους προβληματίζει όπως και το κλείσιμο της φθινοπωρινής περιόδου που δεν πήγε καλά για αυτούς.
Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με τον οικονομικό παράγοντα, αφού η τεχνογνωσία, οι υποδομές και η εμπειρία δεν είναι στοιχεία που λείπουν από την περιοχή. Οσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα όμως οι παραγωγοί βλέπουν το κόστος της καλλιέργειάς τους να έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, πιέζοντας ασφυκτικά τα περιθώρια κέρδους. Από την άλλη έχει αλλάξει η πολιτική πληρωμών στους προμηθευτές εφοδίων αφού πλέον αναγκάζονται να αγοράζουν μετρητοίς ή με πολύ μικρή περίοδο εξόφλησης. Ταυτόχρονα οι ίδιοι δεν είναι σίγουροι για την κατάληξη που θα έχουν τα προϊόντα τους, αν δηλαδή θα μπορούν να πουληθούν και σε τι τιμές, με δεδομένο ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Ευελπιστούν στο να κινηθούν και πάλι οι εξαγωγές όπως και να μειωθεί η ψαλίδα παραγωγού-καταναλωτή ώστε τα προϊόντα τους να μπορέσουν να διατεθούν στην αγορά με τιμές προσιτές στους καταναλωτές αλλά και ικανοποιητικές για αυτούς.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος μας είπε σχετικά με το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου: «Ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος με περίπου τα ίδια στρέμματα σε αγγούρι, ντομάτες και πιπεριές και ίσως λίγο αυξημένα στα φασόλια που είναι μια καλλιέργεια με μικρότερο κόστος. Πολλοί παραγωγοί εξάλλου που έχουν έρθει σε δυσκολία επιλέγουν να καλλιεργήσουν πιο οικονομικά αφού πλέον δεν υπάρχουν πιστώσεις από καταστήματα εφοδίων. Σε αυτό το θέμα υπάρχει σημαντικό ζήτημα αφού πολλοί παραγωγοί που έχουν οικονομικά προβλήματα όπως έχει και ο πιο πολύς κόσμος, δεν πιστώνουν τα μαγαζιά και οι επιταγές που λαμβάνουν ζητούν να έχουν μικρό χρονικό περιθώριο. Από την άλλη το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. Ξεκινώντας από τα πλαστικά έχουμε μια αύξηση 10% και απαιτείται προκαταβολή για να γίνει η παραγγελία, καθώς αν είναι να πληρωθούν σε 3-4 μήνες η διαφορά της τιμής είναι πολύ πιο μεγάλη. Αυξήσεις έχουμε στα σπορόφυτα και εδώ ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, επίσης στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα όπου οι τιμές έχουν αλλάξει προς τα πάνω. Αλλά ακόμη και στο ρεύμα που έχουμε αύξηση 12,7%, όπως και στο πυρηνόξυλο που χρησιμοποιούμε για θέρμανση. Το συνολικό κόστος έχει ανέβει αρκετά. Πέρυσι η πρώτη καλλιέργεια ήταν καλή όμως η δεύτερη από τον Σεπτέμβριο και μετά ήταν δύσκολη. Κάποιοι παραγωγοί δεν κάλυψαν ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ χάνονται λεφτά και από τους εμπόρους, δεν διασφαλιζόμαστε για τα χρήματά μας. Ετσι ξεκινάμε με πολλή επιφυλακτικότητα και αβεβαιότητα γιατί σίγουρα η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί. Βλέπουμε όμως να υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, η ψαλίδα παραμένει μεγάλη χωρίς οι εκάστοτε κυβερνήσεις να μπορούν να την κλείσουν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να καταναλώνει ελάχιστα. Μια εξαγωγή που έγινε πέρυσι βοήθησε, περιμένουμε να γίνει και φέτος ώστε να βοηθήσει την κατάσταση».
Ο Παναγιώτης Γώγος τόνισε: «Οι προοπτικές είναι άγνωστες, ξεκινά η νέα καλλιέργεια και ο Θεός βοηθός. Η διαφορά είναι στα οικονομικά, η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ, αφού τα έξοδα έχουν αυξηθεί και από την άλλη δεν ξέρουμε στο τέλος τι θα γίνει. Φέτος εμείς αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε όλα τα εφόδια μετρητοίς, αλλιώς δεν μπορείς να πάρεις. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και κάποιοι παραγωγοί δεν θα καλλιεργήσουν. Το κόστος της καλλιέργειας έχει ανέβει πολύ σε όλα τα υλικά όπως λιπάσματα, φυτά, φάρμακα, νάιλον, σε όλα».
Ο Αριστοτέλης Κανναβός μας είπε: «Η καλλιεργητική περίοδος έχει ξεκινήσει από την αρχή του μήνα και θα έλεγα ευτυχώς που ξεκινάμε… Ολα αυτά είναι χρεωμένα και δεν ξέρουμε στην συνέχεια τι θα γίνει. Πιστώσεις δεν δίνονται πλέον εύκολα, θα πρέπει να είσαι πολύ αξιόπιστος για να πάρεις και όταν λέμε πίστωση εννοούμε με επιταγή και αυτή για μικρό χρονικό διάστημα. Το ζήτημα όμως είναι ότι εμείς σαν αγρότες εξακολουθούμε να μην βάζουμε μυαλό, προσπαθούμε μόνοι μας να κάνουμε επαγγελματικές κινήσεις οι οποίες δεν μπορούν να ευοδωθούν γιατί τα κοστολόγια είναι πολύ μεγάλα και το μυαλό μας το έχουμε πάνω από τη σκούφια μας. Λυπάμαι που το λέω, αλλά χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε μήπως μπορέσουμε και κουβεντιάσουμε μεταξύ μας αλλά δυστυχώς ούτε αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε. Θα έπρεπε να υπάρχει μια κοινή δράση, ένας συνεταιρισμός, που θα μπορούσε να αγοράζει για τους παραγωγούς του και όχι στο στυλ της Ενωσης με ποσοστό κέρδους. Απλά θα πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι που θα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Εκεί εστιάζω εγώ το μεγάλο πρόβλημα. Αλλά για αυτό υπάρχει λόγος, όταν είχαμε τόσα χρόνια τα πανωγραψίματα, τα εικονικά τιμολόγια, όλα αυτά ήταν τεχνηέντως βαλμένα από την εξουσία για να μας διαλύσουν. Πιστεύω ότι έχουμε πέσει σε ένα λάκκο. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας, δεν οργανωθούμε και δεν δουλέψουμε συνεργαζόμενοι, δεν υπάρχει τρόπος να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Η νέα χρονιά ξεκινά με μηδενικές προοπτικές και όταν ακούμε ότι θα είναι για παράδειγμα ελεύθερη η εισαγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. από το Μαρόκο και η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα, τότε τι να περιμένεις. Θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά, καθώς αυτή που πέρασε ήταν αρνητική για τους αγρότες, είμαστε μείον. Φυτέψαμε και δεν ξέρουμε τι θα γίνει, δεν ευελπιστούμε όμως σε καλά αποτελέσματα.
Προσωπική μου άποψη επίσης είναι ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει στους αγρότες είναι η μεγάλη ταφόπλακα των αγροτών, γιατί δεν αφήνει τους ανθρώπους να σκεφτούν ελεύθερα πώς θα δουλέψουν για να βγάλουν λεφτά. Εχει βάλει το τριβέλι στο μυαλό του κάθε πονηρού πώς θα βγάλει λεφτά χωρίς να δουλέψει ή δουλεύοντας λίγο να βγάλει περισσότερα. Θα πρέπει να ισχύσει το κανονικό καθεστώς για όλους τους αγρότες ώστε να είμαστε καθαροί».
Ο Αντώνης Καραβίτης από την πλευρά του μας είπε: «Υπάρχουν πολλές δυσκολίες, ελπίζουμε να πάνε τα πράγματα κάπως καλύτερα, να βγάλουμε ένα μεροκάματο, να ξεχρεώσουμε την περσινή χρονιά. Εχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να σκεφτόμαστε ακόμη και το ένα κιλό νάιλον που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και ειδικά στα αγροτικά εφόδια που πρέπει να πάρουμε, τα οποία εκτός του ότι είναι ακριβά οι περισσότεροι θέλουν τα χρήματα μετρητοίς, λίγοι είναι αυτοί που δέχονται πίστωση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν. Ηδη αρκετοί παραγωγοί σκέφτονται να στραφούν σε πιο φθηνές καλλιέργειες όπως είναι το φασόλι και όχι αγγούρι για παράδειγμα που έχει μεγαλύτερο κόστος. Αν και είναι δύσκολο κάποιος να αλλάξει από μια παραδοσιακή καλλιέργεια που έχει. Δύσκολο φυσικά δεν είναι μόνο το ξεκίνημα αλλά και να βγάλει σε πέρας την καλλιέργεια αφού απαιτούνται φάρμακα, λιπάσματα και όλα αυτά».
Ο Παναγιώτης Τσεκούρας τέλος τόνισε: «Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις και τα προβλήματα από το ξεκίνημα κιόλας είναι πολλά, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις πιστώσεις που πλέον δεν δίνονται αλλά και με το υψηλό κοστολόγιο που υπάρχει, καθώς όλα τα υλικά και τα εφόδια συνεχώς ανεβαίνουν και αν ξεκινήσουμε από το πυρηνόξυλο που έχει ανέβει κατά 40%, έχουμε αυξήσεις στα λιπάσματα, στα φυτά και στα φυτοφάρμακα. Ολα αυτά δεν μας αφήνουν να αισιοδοξούμε, απεναντίας υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θα γίνει στο τέλος και πώς θα βγει πέρα η χρονιά. Μια χρονιά που να σημειώσουμε ξεκίνησε με μια μικρή οψίμιση λόγω και του κόστους που υπάρχει στη θέρμανση των θερμοκηπίων».
Πηγή : eleftheriaonline