Η φωτογραφία είναι πριν τη δύση του ήλιου και πριν γεμίσει το θέατρο |
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ
Η ομορφιά και η γαλήνη κυρίευσαν όσους είχαν την τύχη να παραβρεθούν χθες το βράδυ στα εγκαίνια του Ανοικτού Θεάτρου Μάνης. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα φτιαγμένο στην πλαγιά της Πλάτσας με μια συγκλονιστική θέα της Μάνης και του Μεσσηνιακού Κόλπου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του με μια εκδήλωση αφιερωμένη στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη…
Κατά πολλούς είναι το σημαντικότερο σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο για εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο. Οι καλλιτέχνες έμειναν εντυπωσιασμένοι από αυτή την πέτρινη ανοιχτόχρωμη κατασκευή και φυσικά από την εικόνα του τοπίου, ενώ άναυδοι από την υποβλητική ομορφιά έμειναν και οι θεατές που δεν είχαν επισκεφθεί ξανά την περιοχή, η οποία βρίσκεται στο Καμπινάρι της Πλάτσας, κάτω από το βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου.
Το κοινό ένιωσε ακόμη πιο δυνατά συναισθήματα όταν ξεκίνησε και η εκδήλωση, όπου η μούσα του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου αφηγήθηκε έργα του ποιητή που έχει εξυμνήσει το ελληνικό φως, τη θάλασσα, τον ουρανό. Παρουσιάστηκαν και μελοποιημένα έργα του ποιητή από τον Γιώργο Κουρουπό, που έπαιξε πιάνο, η Βίκη Γκέκα έπαιξε μαντολίνο, ενώ τραγούδησαν οι Σπύρος Σακάς και Άρτεμις Μπόγρη. «Μ’ ένα τριφύλλι φως» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης. Όταν σηκώθηκε και η πανσέληνος η ατμόσφαιρα έγινε ακόμη περισσότερο υποβλητική, ενώ το αποκορύφωμα ήρθε με τις αστραπές που φαίνονταν να πέφτουν μακριά.
Παρ’ ότι ήταν η πρώτη εκδήλωση, οι διοργανωτές, ο Δήμος Δυτικής Μάνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάτσας είχαν κάνει άριστη προετοιμασία. Πολλοί εθελοντές, μεταξύ των οποίων και ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «Διαζώματος», βοήθησαν τον κόσμο να σταθμεύσει γρήγορα στο γήπεδο, να κατέβει στο θέατρο, να βρει θέση στις κερκίδες. Μετά την εκδήλωση δε προσφέρθηκαν στον κόσμο μανιάτικα κεράσματα, λαλάγγια, τυρί σφέλα κ.ά
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο όνειρο που έγινε πραγματικότητα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Σταύρου Μπένου και της Αγγελικής Κελεπούρη, ενώ ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Επιτροπής Λειτουργίας. Βέβαια μίλησε για την ανάγκη το έργο να μπει σε τακτική λειτουργία, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στη προβολή και την ανάπτυξη της Μάνης.
Ακολούθως χαιρέτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, που δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα προσπαθεί να εντάξει στο δικό της πρόγραμμα όλα εκείνα τα έργα που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί πλήρως τα έργο, ώστε να απαλλάξει το Δήμο από τη σχετική οικονομική δουλεία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Τον κεντρικό συντονισμό της διοργάνωσης είχε η Καίτη Βαβαλέα, που είναι υπεύθυνη στο Ηρώδειο Θέατρο, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αρχιτέκτων του έργου Μάνος Πετράκος, ο υπεύθυνος του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη, καθηγητής Πέτρος Θέμελης, οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Παναγιώτης Αλευράς.
Σημειώνεται ότι τα έσοδα από το εισιτήριο των 10 ευρώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάτσας θα το αποδώσει στο Δήμο Δυτικής Μάνης, προκειμένου να διατεθεί στον «κουμπαρά» που έχει ανοίξει για την αγορά του μικρού οικοπέδου που χρειάζεται ώστε να κατασκευαστούν οι τουαλέτες του θεάτρου, το οποίο προς το παρόν έχει χημικές.
Στ.Μ.
Πηγή : kalamata journal