Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

New York Times: Παράδεισος η Ελλάδα για αγορά ακινήτων σε «εκπτώσεις-φωτιά»


Ως «παράδεισο»για υποψήφιους αγοραστές ιδιοκτησίας περιγράφουν οι New York Times τη χώρα μας. Το άρθρο αναφέρεται στην επίδραση που είχε η ύφεση στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές από 35 έως 50 τις εκατό. Ακόμη γίνεται σύγκριση μεταξύ των πωλήσεων που γίνονταν ετησίως στη χώρα μας από το 2002 έως το 2008, ο αριθμός τον οποίων έφθανε τις 150 χιλιάδες. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2011 μόνο 11 χιλιάδες ακίνητα πωλήθηκαν, αριθμός που φανερώνει συρρίκνωση της αγοράς κατά 95 τις εκατό.

Ο αρθρογράφος λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα χαρακτηρίζει την Ελλάδα της κρίσης ως «την τέλεια αγορά για τους ενδιαφερόμενους» δεδομένου ότι «όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι αγοραστές με μετρητά είναι βασιλιάδες». Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί στους νέους φόρους ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την ανεργία και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να βάζουν τις περιουσίες τους σε «εκπτώσεις-φωτιά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. ΠΟΙΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφει η Νίνα Ρόμπερτς, οι περισσότεροι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βόρεια Αμερική καθώς και άτομα με Ελληνική καταγωγή από το εξωτερικό. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αγοραστές δείχνουν μια προτίμηση στα νησιά, η Κρήτη προσελκύει αγοραστές από τη Ρωσία ενώ η Μύκονος αφορά όλους. 


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Η αρθρογράφος δίνει ακόμη και οδηγίες για το νομοθετικό πλαίσιο αγοράς ακινήτων στη χώρα μας και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αλλοδαπούς, εκτός από λίγες επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Για τα σπίτια που κοστίζουν περισσότερο από 104.700 δολάρια, ο αγοραστής υποχρεούται να προσλάβει δικηγόρο, συνήθως κοστίζει 1 με 1,5 τοις εκατό της τιμής πώλησης του ακινήτου. Οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις χώρες τους και όχι από την Ελλάδα, όπου οι τράπεζες γενικά δεν δανείζουν».

Πηγή : best-tv