Καμία τυπική δυνατότητα παρέμβασης για το λιμάνι της Κυπαρισσίας δεν έχει η δημοτική αρχή τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, σημειώνοντας πως το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να πιέζει προς αυτούς που έχουν την ευθύνη, που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επίσης ανακοινώθηκε πως Ιούνιο – Ιούλιο θα γίνει δημοπράτηση για αποκατάσταση των ζημιών από την Περιφέρεια με έργο ύψους 2,5 εκ. ευρώ.
Σε ερωτήσεις αν ο δήμος θα προσφύγει στην δικαιοσύνη για απόδοση ευθυνών, τονίστηκε πως ήδη είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα και ο δήμος με όλα τα στοιχεία και τις καταγγελίες που έχει στην διάθεσή του θα στείλει το φάκελο στην Εισαγγελία.
Από αλιείς και από αυτοδιοικητικούς τονίστηκε πως η ζημιά έγινε γιατί από την εταιρεία κατασκευής του προσήνεμου μόλου αφαιρέθηκαν ογκόλιθοι από το παλιό λιμάνι και δεν μεταφέρθηκαν νέοι, όπως προέβλεπε η μελέτη.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας επανέλαβε αρκετές φορές ότι ο δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη για το έργο. Κάλεσε την Περιφέρεια να επιταχύνει τις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει, σημειώνοντας πως παράλληλα θα στείλουν επιστολή και αν χρειαστεί θα επισκεφθούν και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να παρέμβει - αν έχει την δυνατότητα.
"Το θέμα έχει δύο πτυχές. Η μία είναι το παρελθόν και οι ευθύνες που υπάρχουν και η άλλη η άμεση παρέμβαση που πρέπει να γίνει.
Λέγεται πως η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτα. Τυπικά αλλά και ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, πέρα από το να πιέζει και αυτό κάνει. Αν αυτό είχε γίνει στο λιμάνι της Καλαμάτας ή του Πειραιά, σίγουρα η αντιμετώπιση θα ήταν διαφορετική.
Το έργο για την αποκατάσταση των ζημιών βρίσκεται στην φάση της μελέτης και της αδειοδότησης" σημείωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αν θα κινηθεί ο δήμος νομικά για αναζήτηση ποινικών ευθυνών, τόνισε πως θα καταθέσει σχετικό φάκελο με όλα τα στοιχεία και τις καταγγελίες που έχει ο δήμος στην διάθεσή του στην εισαγγελέα.
Πίεση δεν ασκήθηκε από πουθενά και από κανένα τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας Κώστα Ροϊλός σημειώνοντας πως δεν μπορεί να ασκείται πίεση προ τετελεσμένων γεγονότων. Συμπλήρωσε επίσης πως και ο δήμος έχει ευθύνη, καθώς είναι ένα έργο που γίνεται στην περιφέρειά του. Θα έπρεπε να είχε παρέμβει, όπως είπε, και όλοι μαζί να πάνε στην Περιφέρεια. Αναφερόμενος στον αντιπεριφερειάρχη είπε ότι ο κ. Αλευράς ήρθε και είδε την κατάσταση, αλλά αναρωτήθηκε αν έκανε κάτι.
Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος επισήμανε πως αν και ο δήμος έχει θίξει το θέμα πολλές φορές δεν έχει γίνει τίποτα, αναρωτώμενος αν είναι ανίκανοι ή αδιάφοροι ή αν συμβαίνει κάτι άλλο τονίζοντας πως πάνω από 10 εκ. ευρώ έχουν πέσει στη λάσπη του λιμανιού. Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή πρέπει να ξανανοίξει νομικά ο φάκελος του λιμανιού λέγοντας πως η ατιμωρησία δεν μπορεί να συνεχιστεί για την Κυπαρισσία.
Από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος τόνισε πως ο σύλλογός τους έχει στοιχεία, καταγγελίες και αναφορές και έχουν στείλει σε όλες τις υπηρεσίες καταγγέλλοντας από την αρχή τι γινόταν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Είπε ότι είχαν κάνει καταγγελία επειδή αφαιρούσαν το βραχισμό που θωράκιζε το παλιό λιμάνι της Κυπαρισσίας που ήταν φτιαγμένο επί Χαριλάου Τρικούπη και τον έβαζαν στον βραχισμό που χρειαζόταν στο νέο μόλο. Οπως είπε, σε όλη αυτή την διαδικασία η επιβλέπουσα αρχή δεν επικαλέστηκε τα έγγραφά τους, ούτε ανέφερε ότι αφαιρείται βραχισμός, σημειώνοντας ότι προκύπτει θέμα και για την χρηματοδότηση του λιμανιού. Για να καταλήξει λέγοντας πως το λιμάνι δεν το χάλασε η θάλασσα, αλλά η επίβλεψη. Επέρριψε ευθύνες και στο δήμο.
Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης σημείωσε πως σύμφωνα με όλες τις ενημερώσεις που υπάρχουν, στόχος της Περιφέρειας είναι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο -το πολύ- να δημοπρατηθεί ένα έργο ύψους 2-2,5 εκ. ευρώ για να φτιαχτεί το κομμάτι που καταστράφηκε. Επίσης ανέφερε έγγραφο - απάντηση της Περιφέρειας προς το υπουργείο Εσωτερικών που ρωτούσε για μεταφορά ογκολίθων από την παλιά θεμελίωση, που αναφέρει πως κατά το διάστημα που η ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου επέβλεπε τις εργασίες, ουδέποτε διαπιστώθηκε μεταφορά υλικού προστασίας από το παλαιό προσήνεμο σε τμήμα του νέου προσήνεμου μόλου. Αυτά είπε λένε τα χαρτιά. Αντίθετα υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες, φωτογραφίες που θα κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να αποδειχθεί ότι εκεί δεν υπήρξε ούτε αστοχία μελέτης, ούτε άλλων παραγόντων καθώς εκεί υπάρχει ένας παλιός λιμενοβραχίονας και είναι παρών χωρίς να πάθει καμία ζημιά. Εφτασε όμως να γίνει αυτή η παρέμβαση και μέσα σε 2-3 χρόνια να γίνει αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα. Κατέληξε λέγοντας πως όποιος ανοίξει το Google Εarth και εστιάσει στο λιμάνι της Κυπαρισσίας θα δει σε απόσταση 50 μέτρων από τον παλιό λιμενοβραχίονα να έχει εγκατασταθεί ο γερανός που σήκωνε τις παλιές πέτρες του λιμανιού και τις τοποθετούσε στο καινούργιο. Είναι στοιχεία που αποδεικνύονται και με βυθομετρήσεις οι οποίες δείχνουν ότι ο πυθμένας έχει σοβαρά αλλοιωθεί.
Πηγή : eleutheria online