Η απονομή, που έγινε στο αμφιθέατρο της πανεπιστημιακής σχολής της Καλαμάτας, είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το κοινό είχε μια πολύ καλή ευκαιρία να ενημερωθεί για τη σημασία της αρχαιομετρίας αλλά και για τη διασύνδεση των επιστημών με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και του πολιτισμού.
Στην εκδήλωση μίλησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μασσέλος, που υπογράμμισε ότι το ίδρυμα στηρίζει αμέριστα αυτό το θεσμό, ο οποίος θεσμοθετήθηκε το 2010 και ήδη εκπέμπει κύρος διεθνώς.
Η κοσμήτωρ της πανεπιστημιακής σχολής, Ευριδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα, αναφέρθηκε στην μνήμη του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος και αθλοθέτησε το βραβείο, ενώ σήμερα αθλοθέτης είναι ο γιος του, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.
Εκ μέρους του σημερινού αθλοθέτη, ο Ξενοφών Κάππας έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Πανεπιστήμιο, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία της «Costa Navarino» και του Πανεπιστημίου για το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί ένα παράδειγμα συνέργειας, το οποίο πρέπει να βρει πολλούς μιμητές.
Για τον Michael Tite και το έργο του μίλησε ο εμπνευστής του Διεθνούς Βραβείου Αρχαιομετρίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας της πανεπιστημιακής σχολής Καλαμάτας, Νίκος Ζαχαριάς.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης έκανε εισήγηση με θέμα «Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία. Χτίζοντας γέφυρες στην έρευνα και τον πολιτισμό».
Από την πλευρά του ο Michael Tite εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμητική διάκριση, υπογράμμισε ότι έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω του αρχαιολογικού της ενδιαφέροντος αλλά και επειδή την επιλέγει για τις διακοπές του. Στη συνέχεια μίλησε για την παρούσα κατάσταση στο χώρο της αρχαιομετρίας.
Στον βραβευθέντα απονεμήθηκε από το Πανεπιστήμιο ένα πιστό αντίγραφο αρχαίου αγγείου, από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη μια σημαντική έκδοση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ το σήμα του βραβείου σε καρφίτσα παρέδωσε στον Michael Tite ο Ιωάννης Λυριτζής, πανεπιστημιακός καθηγητής, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο, πριν από δύο χρόνια.
Στ.Μ.