Πηγή : tharrosnews
Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013
Αντιδράσεις για την κατάργηση του ΤΑΣ Μεσσηνίας
Πέμπτη, Ιανουαρίου 03, 2013
Τοπικά, tharrosnews
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Υπόμνημα της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας, με το οποίο προβάλλεται η αναγκαιότητα διατήρησης του συγκεκριμένου τομέα στην περιοχή, προς όφελος του λαού του νομού, στάλθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.
O δήμαρχος Παν. Νίκας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης του ΤΑΣ για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, γιατί είναι σεισμογενείς και σεισμόπληκτες περιοχές, αλλά και γιατί οι διαδικασίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων του τελευταίου σεισμού, που αφορά και στο Δήμο Καλαμάτας, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Ανάλογο σε επιχειρήματα και περιεχόμενο έγγραφο με αυτό των υπαλλήλων του ΤΑΣ αποστέλλεται από το δήμαρχο στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη και στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρο Καλογιάννη.
Εν τω μεταξύ, παρεμφερές κείμενο απέστειλε και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς. Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «ζητάμε την ακύρωση της απόφασης διάλυσης της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας, που ανήκει στη Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου σας. Η Υπηρεσία υφίσταται από το 1984 και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη και αρωγή για την αποκατάσταση κτισμάτων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές), ανακουφίζοντας τους κατοίκους της Νότιας Πελοποννήσου, ιδιαίτερα της Μεσσηνίας, του νομού με τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Θεωρούμε επιβεβλημένη τη διατήρηση του ΤΑΣ Μεσσηνίας με τη σημερινή του μορφή, για την ομαλή ολοκλήρωση αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και την ανακούφιση των πληγέντων από πιθανές μελλοντικές θεομηνίες».
Τέλος, σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Θανάσης Πετράκος. Όπως αναφέρει, «ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: Γιατί είναι στις προθέσεις η κατάργηση του ΤΑΣ Μεσσηνίας, όταν είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη διατήρησής του, καθότι η Μεσσηνία με τα έως τώρα στοιχεία έχει πολύ συχνή εμφάνιση καταστροφικών θεομηνιών; Πώς είναι δυνατόν να γίνει παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης πληγέντων από φυσικές καταστροφές χωρίς να υπολογιστεί η υπέρογκη δημοσιονομική δαπάνη που θα απαιτηθεί για το σκοπό αυτό (εκτός έδρας, διαμονή, μετακινήσεις, οδοιπορικά κ.λπ.), εφόσον καταργηθούν οι τοπικές υπηρεσίες; Δεδομένου ότι το γνωστικό αντικείμενο της αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων από φυσικές αιτίες είναι εξειδικευμένο και το προσωπικό εκπαιδευμένο λόγω πολυετούς εμπειρίας, πώς γίνεται να αντικατασταθεί από ιδιώτες με τυχαία επιλογή, όπως προτείνεται στο οργανόγραμμα;».
Πηγή : tharrosnews
Πηγή : tharrosnews