Η αναγέννηση για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή μπορεί να έρθει από την προώθηση ποιοτικών και παραδοσιακών προϊόντων τα οποία θα διαφοροποιούνται από εκείνα των ξένων ανταγωνιστών στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συναγωνιστεί χώρες όπως η Κίνα σε παραγωγή και τιμές. Μπορεί όμως να γίνει ασυναγώνιστη σε ποιοτικά προϊόντα, παράλληλα με την έξυπνη προβολή τους στο εξωτερικό. Οι έλληνες αγρότες δεν μπορούν να παραγάγουν το φθηνότερο ρύζι της αγοράς, αλλά μπορούν να παραγάγουν το καλύτερο σιτάρι. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περίφημα ιταλικά μακαρόνια παράγονται με ελληνικό σκληρό σιτάρι. Ετσι, στην αιχμή του δόρατος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τεθεί η ποιοτική στροφή της ελληνικής γεωργίας. Ηδη γίνονται οι πρώτες προσπάθειες να στηριχθούν τα «γερά χαρτιά», όπως είναι η παραγωγή καινοτόμων και παραδοσιακών προϊόντων, να υλοποιηθούν προωθητικές ενέργειες στο εξωτερικό εστιασμένες στο ελαιόλαδο, στα ελληνικά τυριά, στο γιαούρτι, στο κρασί και να υποστηριχθεί ο μεταποιητικός τομέας. Πρωταρχικής σημασίας είναι η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η ανάπτυξη ντόπιων φυλών ζώων. Βιολογικές καλλιέργειες Προτεραιότητα ωστόσο έχει η κτηνοτροφία και η εξισορρόπηση του ισοζυγίου. Μάλιστα, η αιγοπροβατοτροφία όπως ασκείται στην Ελλάδα μπορεί πολύ εύκολα να πιστοποιηθεί ως βιολογική. Αυτή τη στιγμή επιχειρείται στήριξη της καλλιέργειας ψυχανθών - φυτά με μικρές απαιτήσεις σε φυτοπροστατευτικές ουσίες και λιπάσματα -, ώστε να παραχθεί ελληνική, καλής ποιότητας και φθηνή, ζωοτροφή. Μάλιστα, εφέτος από τον ανέλπιστα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για επιδότηση βιολογικών καλλιεργειών περίπου 30% αφορούσε την καλλιέργεια τριφυλλιού.
Πηγή : simaianews