Ανησυχητικά στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα, που είναι σε εξέλιξη, από την ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, και σχετίζεται με τις παράνομες αμμοληψίες σε προστατευόμενες περιοχές, με σκοπό τη μείωση του κόστους των έργων που εκτελούνται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργολάβοι, ξεκινούν την παράνομη δραστηριότητα το καλοκαίρι και την ολοκληρώνουν το Δεκέμβριο, αντί να παίρνουν τα υλικά που χρειάζονται από τα λατομεία, τα
παίρνουν από κοίτες ποταμών, λίμνες αλλά και ακτές. Φανταστείτε λοιπόν το κέρδος του, όταν για την εκτέλεση κάποιου έργου το 60% αφορά στην προμήθεια τέτοιων υλικών.
Στις περιοχές που κινδυνεύουν και έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, συγκαταλέγεται και η νότια Πελοπόννησος, στη Μεσσηνία κινδυνεύει το μοναδικό «θηλυκό ποτάμι» η Νέδα, ενώ στην Αρκαδία στις υπό απειλή περιοχές είναι ο Λάδωνας.
Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και αφορά σύμφωνα με τους επιστήμονες στα ιζήματα των ποταμών και με τις εργασίες αμμοληψίας αλλάζει η γεωμορφολογία των ποταμών και η επίδραση είναι σε ολόκληρο το οικοσύστημα.
Μάλιστα η κατάσταση είναι ιδιαίτερη επικίνδυνη για το περιβάλλον και ήδη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με στοιχεία που δημοσιεύονται, στο ένθετο Planet της RealNews βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις που διεξάγονται σε συνεργασία με την αστυνομία περιβάλλοντος,προκειμένου οι ασυνείδητοι εργολάβοι να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω.
Το περίεργο είναι ότι πλέον έχουν μπει οι εργολάβοι και στις παραλίες και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν μαγευτικές ακρογιαλιές και στη νότια Πελοπόννησο. Η απουσία λιμενικών αρχών αφήνει ανεξέλεγκτους τους εργολάβους που στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν το περιβαλλοντικό κόστος και τη ζημιά που προκαλούν στη βιοποικιλότητα.
Εκείνο που έχει σημασία πλέον είναι να γίνουν διεξοδικοί έλεγχοι, να υπάρξουν συλλήψεις και να πέσουν πρόστιμα και να τιμωρηθούν οι παράνομοι εργολάβοι παραδειγματικά, με το να εκπέσουν του δικαιώματος να συμμετέχουν σε έργα δημόσια ή και ιδιωτικά… Μόνο έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο που είναι γνωστό (και στην περιοχή μας έχει γίνει αναφορά για τον Αλφειό) αλλά οι αρμόδιοι μάλλον εθελοτυφλούν….
Ε.Τ.
ΑΠΟ http://www.arcadiaportal.gr
Πηγή : kanaloupou