Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τίμησαν την Κυριακή στους Γαργαλιάνους την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού, που είναι ευρύτερα γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, πρότεινε στο συνάδελφό του της Έδεσσας, Δημήτριο Γιάννου, να γίνει αδελφοποίηση των δύο Δήμων, πρόταση η οποία έγινε δεκτή με συγκίνηση από τον κ. Γιάννου. Με τη σειρά του είπε πως θα δώσει ένα κομμάτι από τον κορμό της καρυδιάς που κρεμάστηκε ο Τέλλος Άγρας για να κοσμεί το Δημαρχείο Τριφυλίας!...
Για τα 107 χρόνια από τη θυσία τους, το απόγευμα της Κυριακής, μπροστά από το άγαλμα του Τέλλου Άγρα στο πάρκο των Γαργαλιάνων, στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, όπου ήταν παραταγμένο άγημα του Στρατού, η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, μαθητές σχολείων της πόλης με τις σημαίες, χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδιάς και επίσημοι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του Ιερού Κλήρου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλο, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αξιωματικούς του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπροσώπους συλλόγων.
Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο, με τις σημαίες σχολείων των Γαργαλιάνων να κυματίζουν και τους στρατιώτες του αγήματος να ψάλουν! Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία με χαιρετισμούς των δημάρχων Τριφυλίας και Έδεσσας και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλου. Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, αφού καλωσόρισε το Σεβασμιώτατο και τους επίσημους προσκεκλημένους, τόνισε: «Δεν είναι μια εθιμική γιορτή, δεν κάνουμε αυτή την τελετή από έθιμο ή από συνήθεια. Την κάνουμε για να μένουν βαθιά χαραγμένες στην εθνική μας μνήμη και στην εθνική μας συνείδηση και στην εθνική μας ταυτότητα, γεγονότα που έχουν σημαδέψει την πορεία της πατρίδας μας, και μνήμες ανθρώπων που έχυσαν το αίμα τους και πρωτοστάτησαν, προκειμένου η εθνική μας ταυτότητα να μην έχει γράμματα που έχουν σβήσει…».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Έδεσσας, συγκινημένος από την παρουσία του στους Γαργαλιάνους, ευχαρίστησε το Δήμο και την πόλη που τους τιμούν και, παράλληλα, ευχαρίστησε τα παιδιά του χορευτικού από την Καρυδιά που εθελοντικά άφησαν τις δουλειές τους στα χωράφια για να τιμήσουν τον Τέλλο Άγρα στους Γαργαλιάνους. «Στα μνημόνια δεν αναφέρεται καθόλου το ιστορικό γεγονός! Και πρέπει, πραγματικά, να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Η Μακεδονία είναι ελληνική! Εγώ είμαι ντόπιος Μακεδόνας και Έλληνας και θα παραμείνω! Αυτά, λοιπόν, δε γράφονται σε κανένα μνημόνιο, η μνήμη όμως πρέπει να είναι πιο δυνατή από κάθε Μνημόνιο!».
Στο Μακεδονικό Αγώνα και την ηρωική θυσία του Τέλλου Άγρα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, τονίζοντας πως «σήμερα η πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες στιγμές. Δεν είναι η πρώτη φορά, ο ελληνισμός έχει περάσει πολλές κρίσεις, δύσκολες, πολέμους, κατοχές, αλλά διατήρησε την ενότητά του και τη φλόγα την πατριωτική μέσα του, στάθηκε όρθιος, πολέμησε, έδωσε το αίμα του, νίκησε. Να είστε βέβαιοι, λοιπόν, πως και σήμερα οι Έλληνες θα παραμείνουμε ενωμένοι, θα δώσουμε τη δική μας μάχη και θα σηκώσουμε την Ελλάδα μας πάλι ψηλά!». Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός, τέως πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, Ευστάθιος Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στη ζωή, τη δράση, τη θυσία και το πατριωτικό παράδειγμα του Τέλλου Άγρα!
Στη συνέχεια χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδιάς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι κ.ά.
Πηγή : tharros news