Για μια καλή χρονιά όσον αφορά την παραγωγή, τις τιμές και τη ζήτηση για εξαγωγές στο υπαίθριο καρπούζι κάνουν λόγο οι παραγωγοί από την Τριφύλλια και την Ηλεία. Στην περιοχή της Τριφυλίας η συγκομιδή έχει φθάσει στο 60% και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Ιουνίου (22 Μαΐου έναρξη της συγκομιδής) ενώ στην Ηλεία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της.
Οι τιμές παραγωγού και στις δύο περιοχές δεν εμφανίζουν διαφοροποιήσεις, αφού στα καρπούζια τύπου «βαρέλες» είναι στα 40 λεπτά το κιλό και στα στρογγυλά 30-33 λεπτά το κιλό. Υπενθυμίζουμε ότι των υπαίθριων καρπουζιών προηγούνται τα καρπούζια θερμοκηπίου, oι τιμές των οποίων ξεκίνησαν στα 50 λεπτά το κιλό. Τριφυλία
«Φέτος τόσο η παραγωγή, όσο η ποιότητα, η ζήτηση και οι τιμές είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα από πέρσι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός από την Τριφυλία, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. Πιο αναλυτικά οι παραγωγοί αναφέρουν σχετικά με τις τιμές ότι για τα στρογγυλά καρπούζια έως 10 κιλών αυτές κυμαίνονται μεταξύ 38 και 40 λεπτών το κιλό, ενώ μικρότερα (έως 7 κιλά) πωλούνται στα 35 λεπτά το κιλό. Οι βαρέλες ποικιλίας «Σαµάνθα» και «Κλεοπάτρα» πωλούνται 48-50 λεπτά το κιλό, Οι εξαγωγές του προϊόντος γίνεται σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και τη Τσεχία . Αυξημένη όμως είναι η ζήτηση και στην εγχώρια αγορά. Ηλεία
Τις πρώτες εντυπώσεις έχουμε και από την Ηλεία όπου ξεκίνησαν τη συγκομιδή στις αρχές της εβδομάδας. «Τα πράγματα φέτος φαίνονται καλά και ευτυχώς ο καιρός των τελευταίων ημερών δεν μας δημιούργησε προβλήματα. Η παραγωγή μας αναμένεται καλή, ενώ οι αναμένονται στα ίδια επίπεδα με αυτές που ισχύουν στην Τριφυλία», αναφέρει ο παραγωγός από τα Δουνέικα, Ανδρέας Ψαχούλιας.
agrotypos.gr
Πηγή : kyparissiotis