Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Αγρότες - παραγωγοί έπαιρναν παράνομα επιδοτήσεις

Από την έως τώρα έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει εμπλοκή πέντε παραγωγών βαμβακιού, 33 έως 76 ετών, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και δύο ιδιωτικών εμπορικών επιχειρήσεων και οκτώ αγροτών-παραγωγών, στο νομό Κιλκίς.

Δυο υποθέσεις σχετικά με παράνομη είσπραξη επιδοτήσεων, από αγρότες - παραγωγούς και προμηθευτές σπόρων βάμβακος, μέσω εξαπάτησης του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με υπηρεσίες του συγκεκριμένου Οργανισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από την έως τώρα έρευνα προκύπτει εμπλοκή πέντε παραγωγών βαμβακιού, 33 έως 76 ετών, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας καθώς και δύο ιδιωτικών εμπορικών επιχειρήσεων και οκτώ αγροτών-παραγωγών, στο νομό Κιλκίς.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκαν αυτοτελείς ποινικές δικογραφίες για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης, της φοροδιαφυγής, της έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων και της παράβασης της νομοθεσίας για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «στην πρώτη υπόθεση, που αφορά στην παράνομη δραστηριότητα των πέντε βαμβακοπαραγωγών στην Αιτωλοακαρνανία, προκύπτει ότι κατά τα έτη 2006 έως 2012, προκειμένου να λαμβάνουν παράνομα τις ειδικές χρηματικές ενισχύσεις βάμβακος (επιδοτήσεις), που χορηγούνταν μέσω των εθνικών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης της αγροτικής καλλιέργειας, δήλωναν ανακριβώς στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, ως καλλιεργούμενα από τους ίδιους, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 370 στρεμμάτων. Επιπλέον για την επίτευξη του σκοπού τους, οι εμπλεκόμενοι συνέτασσαν ιδιωτικά συμφωνητικά εταιρικής καλλιέργειας, στα οποία δεν συμπλήρωναν την πραγματική θέση των γεωτεμαχίων, ούτε και τα ακριβή στοιχεία των συμβαλλομένων μερών». Από τον έλεγχο στα συγκεκριμένα αγροτεμάχια διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζαν διαφορές ως προς την έκταση, το σχήμα και τη θέση που είχαν αρχικά δηλώσει οι παραγωγοί, ενώ παράλληλα δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη νόμιμη κατοχή τους.

Τα ίδια αγροτεμάχια είχαν δηλωθεί ταυτόχρονα και από άλλους εμπλεκόμενους παραγωγούς, προκειμένου να λάβουν - και αυτοί - τις επιδοτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση δύο τουλάχιστον αγροτών, οι οποίοι είχαν δηλώσει ως ιδιόκτητο, καλλιεργούμενο από αυτούς, ένα από τα επίμαχα αγροτεμάχια, ενώ ή κυριότητά του στη πραγματικότητα ανήκει σε νομικό πρόσωπο. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μόνο για το 2011, που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, «η προκληθείσα αλλά και η επαπειλούμενη (στις περιπτώσεις της απόπειρας) ζημιά του ελληνικού δημοσίου, ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, για το σύνολο των εμπλεκομένων αγροτών. Η συνολική ζημιά για ολόκληρη την περίοδο 2006 - 2012 θα προσδιοριστεί επακριβώς με την ολοκλήρωση του ελέγχου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». Στη δεύτερη υπόθεση, που αποτελεί ουσιαστικά εξέλιξη της αρχικής έρευνας έγιναν έλεγχοι παραστατικών προμηθευτών σπόρων βάμβακος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε περιοχές του Κιλκίς και της Πέλλας. Η έρευνα αφορούσε στη νομιμότητα της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε βαμβακοπαραγωγούς και επεκτάθηκε και στα τρία επιμέρους στάδια της διαδικασίας, που περιλαμβάνει αρχικά τη χορήγηση σπόρων βάμβακος από τις εταιρείες στους παραγωγούς και την έκδοση τιμολογίων, στη συνέχεια την υποβολή των τιμολογίων και λοιπών παραστατικών από τους αγρότες στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και τέλος την έγκριση των αιτήσεων για τη χορήγηση των ενισχύσεων.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε δύο επιχειρήσεις - εκδότες τιμολογίων αγοράς σπόρων βάμβακος, στη περιοχή της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς, κατασχέθηκαν πέντε μπλοκ δελτίων αποστολής - τιμολογίων καθώς και αντίγραφα στελεχών αυτών.

Από τον έλεγχο, που ακολούθησε, «προέκυψαν τόσο ποινικές ευθύνες, όσο και διοικητικές παραβάσεις, που επισύρουν αντίστοιχες κυρώσεις σε βάρος και των δυο επιχειρήσεων, καθότι χορήγησαν πλαστά τιμολόγια αγοράς σπόρων σε οκτώ τουλάχιστον αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια τα παρουσίασαν, ως παραστατικά και έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., συνολικού ποσού 83.755,58 ευρώ». Οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν στις παραπάνω επιχειρήσεις, αφορούν αδικήματα της φορολογικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα φοροδιαφυγή, μέσω έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων καθώς επίσης παραβάσεις της νομοθεσίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.), καθώς διαπιστώθηκε ελλιπές περιεχόμενο των απαραίτητων στοιχείων έκδοσης σε δελτία αποστολής -τιμολόγια. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών Μεσολογγίου και Κιλκίς, αντίστοιχα, ενώ οι συνταχθείσες εκθέσεις φορολογικού ελέγχου απεστάλησαν στις αρμόδιες Εφορίες για τις προβλεπόμενες πράξεις καταλογισμού, σε σχέση με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις.

protothema.gr


Πηγή : eleutheria online