Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Αναξιοποίητο στην Κυπαρισσία το Λαογραφικό Μουσείο

Μόνο σαν όνομα στην ταμπέλα που έχει μπει εδώ και χρόνια, υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο στην Κυπαρισσία. Το συγκεκριμένο κτήριο στην Ανω Πόλη απέναντι από το Κάστρο της πόλης, όπου έχει ζήσει και ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, μπορεί εδώ και χρόνια να έχει ανακαινιστεί και να προορίζεται να γίνει λαογραφικό μουσείο που θα φιλοξενήσει και θα στεγάσει την λαογραφική παράδοση και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα.

Πέρα από κάποιες εκδηλώσεις -2-3 το χρόνο που φιλοξενούνται περιστασιακά- δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε και καθώς παραμένει κλειστό, επιβαρύνεται από την φθορά του χρόνου. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής ζητούν την αξιοποίησή του και την λειτουργία του ως μουσείου, καθώς σε συνδυασμό με το Κάστρο, τα καλντερίμια και όλη την Παλιά Πόλη μπορεί να δώσει πνοή και σίγουρα να προσελκύσει επισκέπτες. Για αυτό και επισημαίνουν ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μην υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος. Οπως υπογραμμίζουν εξάλλου, ένα τέτοιο μουσείο το έχει ανάγκη όχι μόνο η Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας, αλλά όλη η περιοχή καθώς είναι κάτι που λείπει.

Το θέμα αυτό είχε ανακινηθεί πάλι πριν μερικούς μήνες και τότε είχε αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας η συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία έγινε προκειμένου να καταθέσει προτάσεις και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης. Η επιτροπή αυτή όμως -αν και έχουν περάσει μήνες- δεν συνεδρίασε ποτέ και έτσι το θέμα μένει ακόμη στάσιμο. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ξανατέθηκε το θέμα, υπήρχε η δέσμευση του δημάρχου ότι σύντομα θα γίνει συνεδρίαση.

Από τους κατοίκους της περιοχής είναι και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σαράντος Κουκούμης ο οποίος μας επισήμανε για το ζήτημα του Λαογραφικού Μουσείου: «Εδώ και αρκετό καιρό συζητείται η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας. Το κρίνουμε αναγκαίο να ιδρυθεί αυτό το μουσείο, καθώς η Ανω Πόλη τα τελευταία χρόνια είναι τουριστικός προορισμός. Ολοι οι επισκέπτες αναζητούν κάτι ιδιαίτερο να δουν και νομίζω ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού γενικότερα της περιοχής. Αυτό το κτήριο ανακαινίστηκε για αυτό το σκοπό. ΔΣεν χρειάζεται άλλη κωλυσιεργία. Συστάθηκε μια επιτροπή με δημοτικούς συμβούλους και άλλους παράγοντες που ενδιαφέρονται για την ίδρυσή του. Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης ενδιαφέρεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το μουσείο και με δική του συμβολή. Εκείνο που απομένει είναι να λειτουργήσει αυτή η επιτροπή, να συγκληθεί άμεσα. Να δούμε τι είδους μουσείο θα γίνει και από εκεί και πέρα να αρχίσει να στελεχώνεται. Αυτή την στιγμή δεν παρέχει τίποτα». Επίσης ο κ. Κουκούμης κατέθεσε και μια πρόταση σημειώνοντας: «Ο συλλέκτης κ. Κατσαμπάνης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει ότι προτίθεται την συλλογή του να την διαθέσει σε ένα συλλογικό φορέα για να εκτίθεται κάπου μόνιμα. Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε μαζί του να δούμε αν θα ήθελε να την διαθέσει για το μουσείο».

Ο Μπάμπης Μπακολιάς, κάτοικος της Ανω Πόλης, μας είπε: «Τόσα χρόνια είναι κενό το κτήριο. Πρέπει να γίνουν ενέργειες να στηθεί Λαογραφικό Μουσείο. Ενα μουσείο που να αξίζει για την πόλη της Κυπαρισσίας. Οχι να βάλουν πέντε πράγματα μέσα και να λένε ότι έχουν Λαογραφικό Μουσείο. Για αυτό εξάλλου έχουν δώσει τα χρήματα, για αυτό ανακαίνισαν το κτήριο, αυτό το σκοπό έχει, αυτό πρέπει να γίνει. Πρέπει να συνεδριάσει η επιτροπή που έχει φτιάξει ο δήμος, να αποφασίσουν τι θα κάνουν και να κάνουν ενέργειες ώστε σύντομα να ανοίξει το κτήριο. Ενα τέτοιο μουσείο το έχει ανάγκη όλη η Κυπαρισσία. Εχει τόσους επισκέπτες. Θα πρέπει να είναι ανοικτό για να μπορεί ο κόσμος να βλέπει ότι έρχεται σε μια πόλη που έχει μια ιστορία».

Ο ιερέας Παναγιώτης Σταθόπουλος σημείωσε: «Εχουμε αγωνιστεί μια 20ετία για να το φτιάξουμε. Εδωσε το κράτος κάποια χρήματα και τελείωσε. Τα τελευταία χρόνια όμως το ταλαιπωρούμε. Εχει την ονομασία ότι είναι Λαογραφικό Μουσείο, αλλά δεν έχει τίποτα, παρόλο που έγινε τόσος αγώνας για αυτό. Πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Το έχει ανάγκη η περιοχή μας, θα της δώσει κίνηση και ζωντάνια. Εχουμε την Αγία Τριάδα, έχουμε το Κάστρο, που επίσης είναι εγκαταλελειμμένο, στο οποίο πρέπει η Αρχαιολογία να ρίξει μια ματιά. Θα πρέπει οι ιθύνοντες να κοιτάξουν πώς θα πάρει σάρκα και οστά». Ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας Κώστας Τσίγγανος μας ανέφερε: «Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει το Λαογραφικό Μουσείο, ένα μουσείο που θα είναι στολίδι για την πόλη της Κυπαρισσίας, ένα μουσείο στο οποίο θα υπάρχει η παράδοση και η ιστορία της. Πάνω σε αυτό το θέμα εμείς έχουμε προτείνει αρκετά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν. Εχει συσταθεί μια επιτροπή, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι ακόμη. Η λειτουργία ενός Λαογραφικού Μουσείο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κυπαρισσία και ειδικά για την Ανω Πόλη. Θα έπρεπε να είχε γίνει και αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας του. Ξέρουμε ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, όμως δεν θέλει χρήματα αλλά κόπο και τρόπο για να γίνει».

Κώστας Μπούρας


Πηγή : eleutheria online