Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Με τον εφιάλτη εκτεταμένων καταστροφών από υπερχείλιση της Νέδας ζουν στην Ελαία…

Τις τελευταίες μέρες, με την έντονη βροχόπτωση, η Νέδα «φουσκώνει» επικίνδυνα και οι κάτοικοι της Ελαίας ζουν, πραγματικά, με τον εφιάλτη εκτεταμένων καταστροφών, από υπερχείλιση, σε θερμοκήπια, καλλιέργειες και περιβόλια. Δυστυχώς, κάθε χρόνο, την περίοδο του χειμώνα, που οι βροχοπτώσεις είναι συχνές και έντονες, το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της χώρας «φουσκώνει» και προκαλεί ζημιές και πολλά προβλήματα στις παρόχθιες περιοχές, τόσο της Μεσσηνίας όσο και της Ηλείας. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονταν, εκ των υστέρων, μετά από κάθε υπερχείλιση, εξαντλούνταν σε ημίμετρα με λιθορριπές για να συγκρατούν τα χώματα της όχθης ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με ρίψη ογκόλιθων για ενίσχυση των τοιχωμάτων της όχθης, για ελάχιστα μέτρα, όμως, και σε σημεία που είχαν ήδη σημειωθεί προβλήματα.

Παρεμβάσεις καθαρισμού της κοίτης, ουσιαστικές, εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει, παρά μόνο μικρές επεμβάσεις, που, όπως αποδεικνύεται, τίποτα δεν προσέφεραν. Η διάβρωση στις όχθες του ποταμού, τόσο στην πλευρά της Μεσσηνίας όσο και στην πλευρά της Ηλείας, είναι συνεχής.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα του ποταμού κάτω από το ύψος της εθνικής οδού, εκεί η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για τα θερμοκήπια, τις καλλιέργειες και τα κτήματα της Ελαίας, στα οποία υπάρχουν και αγροικίες. Από την πλευρά του ποταμού που είναι στα όρια της Ηλείας, εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει παρεμβάσεις με προστατευτικά και ενισχυτικά μαντροτοιχία. Από την πλευρά της Μεσσηνίας δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό και το τραγικό αποτέλεσμα είναι τα ορμητικά νερά να καταλήγουν στις όχθες και ολοένα και περισσότερο να τις διαβρώνουν, ενώ σε πολλά σημεία «ανεβαίνουν» στα χωράφια, πλημμυρίζουν και καταστρέφουν καλλιέργειες. Όσο δε γίνονται ουσιαστικές παρεμβάσεις, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος το ποτάμι να «βγει» στα χωράφια, αλλάζοντας τη ροή του.

Στην Μπούκα, κοντά στις εκβολές του ποταμού, το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει ουσιαστικά τα ορμητικά νερά, ενώ σε όλο σχεδόν το μήκος από τη σιδηροδρομική γέφυρα μέχρι και τις εκβολές του ποταμού, λίγο αν «φουσκώσει» το ποτάμι, «βγαίνει» στα χωράφια. Προβλήματα, όμως, σημειώνονται και πάνω από το ύψος της γέφυρας στην εθνική οδό, στην περιοχή του Ξηρόκαμπου.

Τα φερτά υλικά, μπάζα που έχουν ριχθεί ανεξέλεγκτα, τα φυτά που θυμίζουν ζούγκλα στις όχθες του ποταμού και το γεγονός ότι ουσιαστική παρέμβαση καθαρισμού δεν έχει γίνει, έχουν ως αποτέλεσμα να «σηκωθεί» η κοίτη του επικίνδυνα. Δυστυχώς, ακόμη και η αμμοχαλικοληψία από τους Δήμους για την αγροτική τους οδοποιία, τούς έχει απαγορευτεί, για να μην επαναληφθούν παρανομίες του παρελθόντος! Ούτε και κάποια παρέμβαση μπορούν να κάνουν από μόνοι τους στο ποτάμι! Εάν οι Δήμοι, τουλάχιστον, μπορούσαν να κάνουν αμμοχαλικοληψία, με μέτρο και έλεγχο από υπερκείμενα θεσμικά όργανα, δε θα «ανέβαινε» τόσο επικίνδυνα η Νέδα.

Οι παρόχθιοι Δήμοι Μεσσηνίας και Ηλείας, οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση οφείλουν να συνεργαστούν, να μελετήσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις στη Νέδα, και στις δύο όχθες, για να μη γίνουν οι παρόχθιες περιοχές «πλωτές» και καταστραφούν περιουσίες και ζωές.

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news