Στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας μεταφέρθηκε τα ξημερώματα ένας από τους άνδρες λαθρομετανάστες, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε.
Οι Σαμαρείτες και οι εθελόντριες Νοσηλευτικής του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας τον ξάπλωσαν και του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, αλλά ο άνδρας δε μπορούσε να συνέλθει, αφού είχε πολύ χαμηλή πίεση. Ετσι το ασθενοφόρο κλήθηκε να έρθει ξανά στις αποθήκες του Λιμενικού, από όπου και πήρε τον άνδρα. Ανάμεσα στους λαθρομετανάστες κάποιοι ζήτησαν βοήθεια και φάρμακα για αναπνευστικά ζητήματα, άλλοι αλοιφές για δερματικά. Σε όλους δόθηκαν κουβέρτες, νερό και φαγητό. Καποιες γυναίκες είπαν ότι είχαν να φάνε 2 μέρες και ότι στο καράβι που τους μετέφερε δεν τους έδιναν τη δυνατότητα να πάνε τουαλέτα.
Πρώτα έγινε η καταγραφή των μωρών, των παιδιών και των μανάδων και στη συνέχεια των ανδρών. Η διαδικασία συνεχιζόταν μέχρι και τις 5 το πρωί, με τη βοήθεια μεταφραστή. Οι γυναίκες εξέφραζαν συνεχώς το φόβο ότι θα χωριστούν από τους συζύγους τους, κάτι που είχε προκαλέσει και μεγάλη ταραχή στα παιδιά. Ενοχλημένα ήταν και τα μεγαλύτερα παιδιά, από τα φλας των φωτογράφων, αφού ρωτούσαν με αγωνία γιατί τους φωτογραφίζουν και αν η τηλεόραση θα δείξει τα πρόσωπά τους.
Οι εθελόντριες και οι Σαμαρείτες, προσπάθησαν να καταλάβουν ποια φάρμακα χρειάζονται οι μετανάστες. Αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφού τα ονόματα από τα περισσότερα από αυτά, ήταν γραμμένα στα αραβικά. Στην υποτυπώδη μετάφραση βοήθησαν κάποιοι από τους Σύριους που ήξεραν Αγγλικά. Μεγάλη δυσκολία αντιμετώπιζαν οι μανάδες με τα μόλις λίγων μηνών μωρά, τα οποία δεν σταματούσαν να κλαίνε, καθώς και ένας πατέρας από την Παλαιστίνη, ο οποίος συνόδευε το 18χρονο αυτιστικό γιο του. Ο ίδιος έφυγε από τη Συρία γιατί το κράτος καλούσε το παιδί στο στρατό.
Πηγή : eleutheria online