Επανειλημμένως έχει τονιστεί η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και γενικότερα της Μεσσηνίας, για την φωλεοποίηση του απειλούμενου είδους Caretta caretta. Φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.
Ο αριθμός των φωλιών κατά την φετινή περίοδο ωοτοκίας έρχεται να επιβεβαιώσει την σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και να υπενθυμίσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.
Οι φωλιές στον πυρήνα του βιότοπου ξεπέρασαν τις 1300(;) και βεβαίως σε αυτές προστίθενται οι 28 του Ρωμανού, οι 3 του Λαγκούβαρδου, οι 5 της Φοινικούντας, οι 46 της Κορώνης και πολλές άλλες.!! Γιορτάζουμε την Μεσσηνιακή πρωτιά με την απελευθέρωση της «Ιωάννας», μιας τραυματισμένης Caretta caretta που ανάρρωσε για δυόμισι μήνες στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής. Η απελευθέρωση θα γίνει κοντά στην Πύλο, στην παραλία Ρωμανού (Γλυφαδάκι) στις «4 Θάλασσες». To κείμενο προέρχεται από τον Αρχέλων. Αλήθεια πως από 300 φωλιές περίπου φτάσαμε τις 1.300 στο Κυπαρισσιακό κόλπο; Αυξήθηκαν οι χελώνες ή κάποια μαγικά χέρια τις αύξησαν;
Πηγή : radio 936