ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΕΝΤΑΤΙΚΑ και χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκαν οι 2 φάσεις δακοκτονίας στην Τριφυλία η οποία ήταν προετοιμασμένη όπως δήλωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.
Ο Διευθυντής της υπηρεσίας κ. Παρασκευόπουλος μας ξενάγησε σε ένα αρδευόμενο ελαιώνα στην εθνική οδός Κυπαρισσίας- Πύργου με αναρτημένη παραγωγή στο 80% χωρίς προσβολές από το δάκο με δειγματοληψίες καθώς υπάρχει υποχώρηση του φαινομένου. Υπογράμμισε όμως ότι η υπηρεσία προτίμησε αρδευόμενους ελαιώνες και βιολογικές καλλιέργειες για να διαπιστωθεί ο παρασιτισμός με το μέγεθός του στην περιοχή της Τριφυλίας, ενώ το Εργαστήριο Εντομολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών διενεργεί δειγματοληψίες και καταγραφή των παρασίτων ώστε να αξιοποιηθούν στην περιοχή μας σε περίπτωση ωφέλιμων ειδών. Εξήγησε ότι παράσιτα του δάκου ξεκινούν από το Σεπτέμβριο για αξιοποίηση της ωφέλιμης πανίδας της περιοχής στα πλαίσια του προγράμματος δακοκτονίας σε συνεργασία με το Ινστιτιούτο Χανίων διεξάγοντας έτσι 2 παράλληλες εργασίες με ερευνητικά κέντρα για το αντικείμενο αυτό.
ΔΥΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος επιβεβαίωσε στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 ότι ολοκληρώθηκε ο δεύτερος ψεκασμός στις περιοχές εφαρμογής καθώς φέτος υπήρξε μεγάλος αριθμός σύλληψης του δάκου ανά παγίδα τον Ιούνιο και Ιούλιο που τους ανησύχησε ιδιαίτερα αλλά τώρα εμφανίζεται μείωση του φαινομένου σε περιοχές με μικρή παραγωγή. Τόνισε ότι οι παραγωγοί δεν πρέπει να εφησυχάσουν σε περιοχές που γίνονται ψεκασμοί από τους παραγωγούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα με διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης με εγκεκριμένα σκευάσματα. Σημείωσε ότι η προσοχή είναι αυξημένη από τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ φέτος τοποθετήθηκαν 1.600 παγίδες στην Τριφυλία οι οποίες ελέγχονται από παγιδοθέτες όπου παρακολουθείται ο πληθυσμός του δάκου ώστε να υπάρχει αντιμετώπιση, ενώ έγινε σήμανση των ελαιοδέντρων που φέρουν παγίδες.
Πηγή : radio 936