Ρευστότητα και αβεβαιότητα επικρατεί στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό σκηνικό του δήμου Τριφυλίας λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Κανένας, δε μπορεί να προβλέψει, να εκτιμήσει με ασφάλεια ή να πει με βεβαιότητα πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό εν όψει των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν - κανονικά - σε 1 περίπου χρόνο, το Μάιο του 2014, μαζί με τις Ευρωεκλογές. Αν και το ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε διακαώς την παράταση της θητείας των σημερινών δημοτικών (και περιφερειακών) Αρχών και μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, τόσο η ΝΔ με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. με δηλώσεις του προέδρου της Φώτη Κουβέλη έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους, το Μάιο του 2014. Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς είναι γνωστή η πρόταση - θέση, που δημόσια και σε ανύποπτο χρόνο, κατάθεσε ο υπουργός Εσωτερικών για ενιαία ψηφοδέλτια υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών και ενιαία για δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.
Πρόταση η οποία έχει τύχει ευρείας αποδοχής από την κοινωνία και κερδίζει συνεχώς πόντους, αλλά συναντά - για την ώρα - αντιδράσεις κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και δημάρχους, για προφανείς λόγους πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων που έχουν να κάνουν με θέσεις και αξιώματα για το «μέλλον» των αυτοδιοικητικών στελεχών τους, για τα κόμματα, και των ιδίων, για τους δημάρχους τους. Στο δήμο Τριφυλίας τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής:
- Δήμαρχος είναι ο Κώστας Κόλλιας, που εξελέγη με τη στήριξη της ΝΔ. Στη δημοτική του παράταξη και το συνδυασμό του υπάρχουν προβλήματα συνοχής και ενότητας που σχετίζονται - κυρίως - με τις θέσεις ευθύνης και τα αξιώματα των αντιδημάρχων.
- Οι δημοτικές παρατάξεις, όπως είναι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο, πως δε θα είναι έτσι και αύριο - εν όψει δηλαδή των εκλογών.
- Το μοντέλο της Συγκυβέρνησης των τριών κομμάτων, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. το καλοβλέπουν πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη των τριών αυτών κομμάτων και επιθυμούν, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, να πάρει τη μορφή εκλογικού συνδυασμού για κοινή κάθοδο στις δημοτικές. Αγκάθια αποτελούν, ωστόσο, το πλαίσιο της συνεργασίας, οι πολιτικές αρχές και θέσεις, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν έναν τέτοιο συνδυασμό και βεβαίως το ποιος θα ηγείται ενός τέτοιου συνδυασμού.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει παρουσία στα δημοτικά πράγματα, να μετρήσει τη δύναμή του και την εκλογική επιρροή του.
- ΤΟ ΚΚΕ, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, εκτιμάται ότι, εφόσον καταστεί δυνατό, θα κατέβει ξανά στις εκλογές.
- Άγνωστο είναι το τι θα πράξει η Χρυσή Αυγή, που στην Τριφυλία αναπτύσσει όλο και μεγαλύτερη δυναμική.
Παρά το γεγονός ότι σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, έχουν συντελεστεί τεράστιες αλλαγές και ανατροπές, οι δημοτικές εκλογές έχουν και τοπικά χαρακτηριστικά και το κάθε ψηφοδέλτιο (εάν οι εκλογές διεξαχθούν με συνδυασμούς) έχει και τη σφραγίδα εκείνων που το απαρτίζουν. Στη δημοτική παράταξη και το συνδυασμό του δημάρχου, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, μπορεί να υπάρχουν κόντρες, ωστόσο παρά τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις που έχουν να κάνουν και με αντιλήψεις και με έμμισθες θέσεις και καρέκλες, μέχρι στιγμής, ουδείς ευθέως και δημόσια αμφισβητεί το δήμαρχο! Σε κλειστές πόρτες, σε συσκέψεις της δημοτικής ομάδας της Συμπολίτευσης, μπορεί να γίνεται χαμός, με βαριές εκφράσεις και υψηλούς τόνους, ωστόσο δημόσια ουδείς «σηκώνει» αντάρτικο και δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος που έχει το σθένος να πράξει κάτι τέτοιο.
Άγνωστες και θεμιτές είναι, πάντως, οι φιλοδοξίες του καθενός, για τον εαυτό του, και πού αυτές μπορούν να τον οδηγήσουν! Ο δήμαρχος Τριφυλίας, αυτονόητο είναι πως, επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος, με το συνδυασμό του ανανεωμένο! Μάλιστα, όντας εν ενεργεία δήμαρχος, αυτοδίκαια θεωρείται πως θα έχει ξανά τη στήριξη της ΝΔ, σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα δώσει χρίσματα ή στηρίξεις! Ο κ. Κόλλιας, ξέρει πολύ καλά ότι το βάρος της ευθύνης για τις δυσλειτουργίες του δήμου πέφτει στις πλάτες του, αλλά ξέρει επίσης ότι για να λειτουργήσει καλύτερα ο δήμος απαιτούνται και τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις ευθύνης, ενώ δείχνει, έστω και χωρίς να το λέει δημόσια, απογοητευμένος από συνεργάτες του - δημοτικούς συμβούλους που «δε βάζουν πλάτη». Στα υπέρ του, είναι η συμπάθεια του κόσμου, η απλότητα, η κοινωνικότητά του και η παρουσία του στα τοπικά δρώμενα! Κάποιος άλλος από το χώρο της ΝΔ ή ακόμη και από τον ίδιο το συνδυασμό του δημάρχου, όσο και αν το επιθυμεί ή φιλοδοξεί να προσφέρει από τη θέση του δημάρχου, δε φαίνεται, για την ώρα, να μπορεί να «σηκώσει» αντάρτικο, να είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει τον κ. Κόλλια δημόσια και να είναι ικανός να φτιάξει δικό του συνδυασμό. Εάν επιθυμούσε να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος ο γιατρός, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Τάκης Κατσίβελας, ο οποίος είχε πάρει το χρίσμα στις περασμένες δημοτικές εκλογών αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά του λόγω εμπλοκής με κώλυμα εκλογιμότητας που είχε, τότε τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά στο χώρο της ΝΔ. Ωστόσο, ο κ. Κατσίβελας φέρεται να επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο από τη θέση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ.
Στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, υπάρχει ακατάσχετη ονοματολογία, ακόμη και με τα ποιο απίθανα πρόσωπα, η οποία, πάντως, δε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από τους πολίτες που δείχνουν να διαφωνούν με «ανακύκλωση» προσώπων ή και «αναπαλαίωση»! «Από το Συνδυασμό Κόλλια, ελάχιστοι, μόνο ένας - δύο (;), θεωρούνται ευρύτερα γνωστοί και με "περάσματα" σε όλη την Τριφυλία, οι, δε, άλλοι μόνο στις Δημοτικές Ενότητες που εξελέγησαν έχουν αναφορά και εκεί ακόμη έχουν πρόβλημα», είναι η κοινή αίσθηση που υπάρχει. Στη δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι άγνωστες οι προθέσεις του επικεφαλής της γιατρού Δημήτρη Σωτηρόπουλου, καθώς και δημοτικών συμβούλων και υποψηφίων του συνδυασμού. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες ανέμεναν διαφορετική άσκηση των καθηκόντων της μείζονος αντιπολίτευσης και περίμεναν να έχει ουσιαστική παρουσία στα δημοτικά δρώμενα, με τους πολίτες να επιρρίπτουν ευθύνες για την απουσία έως και ανυπαρξία της, και στον επικεφαλής και στους δημοτικούς της συμβούλους. Σε περίπτωση που ο κ. Σωτηρόπουλος αποχωρήσει, άγνωστο είναι εάν μπορεί κάποιος από τους δημοτικούς συμβούλους να συσπειρώσει γύρω του το Συνδυασμό, με ανανέωση προσώπων βέβαια, καθώς και εκεί υπάρχουν, μεταξύ τους, διαφορετικές απόψεις - θέσεις και διαφωνίες - κόντρες. Λέγεται ότι, πολύ δύσκολα, στελέχη του Συνδυασμού θα συμφωνήσουν για κοινή κάθοδο στις εκλογές χωρίς τον κ. Σωτηρόπουλο επικεφαλής. Βεβαίως, υπάρχουν στελέχη που διαθέτουν ικανότητες και ίσως επιθυμούν να ηγηθούν Συνδυασμού. Θα πρέπει όμως, σε ελάχιστο χρόνο, να καλύψουν το «κενό» των δυόμιση παρελθόντων ετών!
Ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον Σαράντο Κουκούμη, αναμένεται πως θα κατέλθει ξανά στις εκλογές, εκτός βεβαίως συγκλονιστικού απροόπτου, αν και τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα καθώς η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ στην Τριφυλία έχει περιοριστεί, μετά και τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Όμως, στο δημοτικό συμβούλιο ο Σαράντος Κουκούμης έχει παρουσία, αναδεικνύει θέματα και δίνει το παρών σε κοινωνικούς αγώνες και εκδηλώσεις. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και χθες γράψαμε, τις επόμενες μέρες πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση δημοτικής Κίνησης - Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση (Ρ.Α.ΚΙ.) - για το δήμο Τριφυλίας με «πυρήνα» στελέχη του! Η Κίνηση, συγκροτείται στη βάση του πλαισίου της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ναι στις αυτόνομες πολιτικές και αυτοδιοικητικές κινήσεις και όχι σε αμιγώς κομματικές! Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και συνασπισμένες σε αυτή ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, προοδευτικές και σαφέστατα Αντιμνημονιακές δυνάμεις. Τις μέρες αυτές, μάλιστα, μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο Ιδρυτικής Διακήρυξης της Κίνησης, που θα συζητηθεί κατά την Ιδρυτική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Φιλιατρά, μεθαύριο Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ. Στην Τριφυλία, το 20,5% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, είναι μεν το υψηλότερο ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει κόμμα της Αριστεράς ποτέ στην περιοχή, ποσοστό - ρεκόρ, το οποίο ωστόσο αν θέλει να το «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά στις δημοτικές εκλογές, από μόνο του, εκ των πραγμάτων, δε φτάνει για να διεκδικήσει με αξιώσεις το δήμο! Με ενδιαφέρον αναμένεται Ιδρυτική Συνέλευση και η Διακήρυξη της Κίνησης καθώς και οι θέσεις της για τον δήμο Τριφυλίας και, βεβαίως, τα άτομα που θα συγκροτούν και συμμετάσχουν στην Κίνηση από τα οποία, εν πολλοίς, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η δυναμική της στην κοινωνία και η αποδοχή και στήριξή της από τους πολίτες!
To 7,45% και οι 1293 ψήφοι που πήρε στο δήμο Τριφυλίας στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου του 2012, η Χρυσή Αυγή, αρέσει - δεν αρέσει, την καθιστούν σε σοβαρά υπολογίσιμη πολιτική δύναμη εν όψει των δημοτικών εκλογών. Με τα στοιχεία, δε, των δημοσκοπήσεων και την τάση του εκλογικού σώματος σήμερα, η πολιτική επιρροή και δύναμη της Χρυσής Αυγής στην Τριφυλία, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι 1293 ψήφοι των εθνικών εκλογών, με βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2010 στην Τριφυλία, όσο «αυθαίρετη» και αν είναι η σχετική αναγωγή, αντιστοιχούν σε ποσοστό γύρω στο 8%! Ρευστότητα και αβεβαιότητα, λοιπόν, στο δήμο Τριφυλίας ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και, κάπως έτσι, διαφαίνεται πως θα κυλήσουν και οι επόμενοι μήνες. Εάν και εφόσον, «περάσει» η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τότε, όλα θα αλλάξουν και θα ανατραπούν ριζικά, καθώς αναμένεται συνωστισμός υποψηφίων για τα αξιώματα του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων!
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Πηγή : tharros news