Η ομάδα «πάμε βόλτα» ξεκινά ξεναγήσεις στην πόλη της Καλαμάτας.
Είναι μια προσπάθεια να γνωρίσουν οι πολίτες «άγνωστες» γωνιές της πόλης, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τα μνημεία, τα μουσεία, τα κτίρια της βιομηχανικής ιστορίας, τα στέκια, τις γειτονιές και, γενικότερα, τα σημεία αναφοράς της. Η πρώτη βόλτα θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 11 Μαΐου, στις 10.00 στις βυζαντινές εκκλησίες της Καλαμάτας, με ξεναγό τον αρχαιολόγο της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλη Κάππα. Συγκεκριμένα, όσοι μετάσχουν στη βόλτα θα επισκεφθούν τους Αγίους Αποστόλους, τον Άγιο Κωνσταντίνο στην Μονή Καλογραιών, τον Άγιο Χαράλαμπο του Κοιμητηρίου και τον Άγιο Δημήτριο στις Τούρλες. Σημείο συνάντησης, η πλατεία Αγίων Αποστόλων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Σωτήρης Θεοδωρόπουλος 6976 856885
Βασίλης Χάντζος 6942 018744
Βυζαντινοί Ναοί της Καλαμάτας
1. Άγιοι ΑπόστολοιΘέση: Πλατεία 23ης Μαρτίου
Χρονολογία κατασκευής: Τέλος 11ου αιώνα
Περιγραφή ναού: Στην σημερινή του μορφή ο ναός αποτελείται από δύο συγκεκολλημένα τμήματα, το ανατολικό που ανάγεται στην αρχική χρονολογία κατασκευής και είναι τύπου ελεύθερου σταυρού και το δυτικό που ανάγεται στην περίοδο της Βενετοκρατίας και είναι τύπου σταυροειδούς μονόχωρου τρουλαίου ναού.
Άγιοι Απόστολοι Καλαμάτας |
2. Άγιος ΧαράλαμποςΘέση: Κοιμητήριο Καλαμάτας
Χρονολογία κατασκευής: το βυζαντινό τμήμα ανήκει στο πρώτο μισό του 12ου αιώνα
Περιγραφή ναού: Φαίνεται ότι ο ναός κατασκευάστηκε εξ αρχής διώροφος. Το κτίσμα του ισογείου αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του κτήριο άγνωστης χρήσης που χτίστηκε συγχρόνως με την εκκλησία, από την οποία παραμένει ο ανατολικός τοίχος και το κάτω μέρος του βόρειου και του νότιου τοίχου. Οι θόλοι του ναού έχουν πλήρως καταρρεύσει και το κτίσμα στεγάζεται σήμερα με κεραμοσκεπή στέγη.
Άγιος Χαράλαμπος Καλαμάτας |
3. Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη
Θέση: Μονή Καλογραιών
Χρονολογία κατασκευής: η βορειανατολική πλευρά της κόγχης είναι βυζαντινής εποχής και ανάγεται στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα.
Περιγραφή ναού: Με εξαίρεση το βυζαντινό κομμάτι, ο υπόλοιπος ναός έχει τον αρχιτεκτονικό τύπο της δρομικής μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής και ανάγεται στον 17ο αιώνα.
4. Άγιος Δημήτριος Θέση: Τούρλες
Χρονολογία κατασκευής: η κόγχη του ναού ανήκει στον 12ο αιώνα
Περιγραφή ναού: Ο ναός επισημάνθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο βυζαντινολόγο Antoine Bon το 1951. Στην σημερινή του μορφή είναι μονόχωρος ξυλόστεγος ναός, αν και αρχικά ήταν σταυρεπίστεγος. Αποτελούσε παρεκκλήσιο της Μονής Βελανιδιάς. Όπως αναφέρθηκε, βυζαντινή είναι η κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα κτισμένη κόγχη του Ιερού.
Πηγή : news messinia