Πέντε χρόνια ύφεσης και περίπου τρία χρόνια Μνημονίου απαιτήθηκαν τελικά για να «περάσει» ο ελληνικός πληθωρισμός σε αρνητικό έδαφος: Για πρώτη φορά ύστερα από 45 χρόνια, δηλαδή μετά τον Μάιο του 1968, καταγράφηκε αρνητικός πληθωρισμός με τον γενικό δείκτη να παρουσιάζει τον Μάρτιο οριακή μείωση 0,2%, καθώς εντείνονται οι επιπτώσεις στις τιμές από την ύφεση και τη μεγάλη πτώση στα εισοδήματα.
Πάντως η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε φάση αποπληθωρισμού ήλθε με μεγάλη καθυστέρηση και σε μικρότερη κλίμακα, από ότι ανέμενε η τρόικα, εξαιτίας μεταξύ άλλων, των μεγάλων αυξήσεων στη φορολογία αλλά και τον αργό ρυθμό υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κρίσιμο σκέλος των αγορών προϊόντων. Σημειώνεται πως στην τελευταία τριετία, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30%, ενώ στην πενταετία 2008 – 2012 έχουν 39,5 δισ. ευρώ εθνικού εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):
- Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός μειώθηκε 0,2% και πέρασε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από τον Μάιο του 1968. Τον Ιανουάριο είχε αυξηθεί 0,1%.
- Παρά τη μείωση του Γενικού Δείκτη, ανατιμήσεις καταγράφηκαν:
- Στην κατηγορία στέγασης, κατά 8%, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (26,9%) και του ηλεκτρισμού (12,3%), που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση 4,7% στις τιμές των ενοικίων.
- Στις τιμές αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων κατά 4,8% εξαιτίας κυρίως της ανόδου των τιμών στα τσιγάρα.
- Στις τιμές των ειδών ένδυσης και υπόδησης (2,1%).
- Στις τιμές σε βασικά είδη διατροφής (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, αυγά, κρέατα).
Πηγή : kalamata news