"Εμείς το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Λογοθεραπείας Καλαμάτας θεωρούμε καθήκον μας να εκφράσουμε δημοσίως την επιστημονική μας άποψη σε σχέση με το προσχέδιο του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ και την πρόταση για μεταφορά του Τμήματος στο αντίστοιχο του ΤΕΙ Πάτρας. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν έχει σα σκοπό να υπερασπίσει τα δικά μας στενά ατομικά συμφέροντα (μη διδασκαλία στο Τμήμα, αφού δεν θα υπάρχει στην Καλαμάτα), τα οποία ανέρχονται στα 10.300 ευρώ μεικτές αποδοχές το μήνα και για το σύνολο των 28 διδασκόντων. Ο σκοπός είναι να αναδείξουμε τις επιπτώσεις τόσο στους ίδιους τους σπουδαστές, όσο και στην τοπική κοινωνία από την ενδεχόμενη κατάργηση του Τμήματος.
- 1.Θα παρατείνεται ο χρόνος σπουδών των φοιτητών μιας κι ένας τόσο μεγάλος αριθμός δε θα μπορεί να απορροφηθεί από τα πλαίσια κλινικών ασκήσεων στην Πάτρα. Επίσης δε θα δίνεται η απαραίτητη προσοχή και αξιολόγηση, δεδομένου του μεγάλου όγκου σπουδαστών.
- 2.Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που χρήζει λογοθεραπευτικής παρέμβασης, δεν θα έχει πλέον αυτή τη δυνατότητα (50 παιδιά και ενήλικες στην κλινική του ΤΕΙ και 100 στα εξωτερικά πλαίσια), των οποίων οι γονείς δε μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά ώστε να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους συνεδρίες σε κάποιο κέντρο ειδικών θεραπειών, θα σταματήσει να βοηθιέται μέσω των κλινικών ασκήσεων των φοιτητών.
- 3.Ο σχετικά μικρός όγκος των σπουδαστών του Τμήματος στην Καλαμάτα, παρέχει τη δυνατότητα για αυξημένη προσοχή στον κάθε φοιτητή με άμεση αλληλεπίδραση και συζήτηση για την καλύτερη διαμόρφωση επαγγελματιών.
- 4.Στην κλινική άσκηση οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν για την ανάλυση των δειγμάτων ομιλίας/φωνής τα προγράμματα ανάλυσης φωνής που βρίσκονται στο εργαστήριο ηλεκτρονικών μηχανημάτων. Αυτό γίνεται διότι ο αριθμός των φοιτητών είναι μικρός και με αυτή τη δυνατότητα και ο φοιτητής μαθαίνει και η θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης σε αντίθεση για παράδειγμα με την Πάτρα όπου οι φοιτητές βλέπουν τα παραπάνω προγράμματα μία φορά στα 4 χρόνια, στην Καλαμάτα η χρήση των μηχανημάτων είναι ανοιχτή στους φοιτητές συνέχεια. Στο τμήμα Λογοθεραπείας της Καλαμάτας υπάρχει και ακοολογικό εργαστήριο.
- 5.Το Τμήμα Λογοθεραπείας είναι άρτια εξοπλισμένο με τον αναγκαίο εξοπλισμό (υπολογιστές, προτζέκτορες, μικρόφωνα κ.λπ.) για την πιο σωστή πραγματοποίηση των μαθημάτων σε αντίθεση με την Πάτρα.
- 6.Υπάρχει επίσημο υλικό αξιολόγησης και θεραπευτικό υλικό καθώς και προπλάσματα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των θεωρητικών παραδόσεων των μαθημάτων αλλά και στα εργαστήρια και στις κλινικές ασκήσεις. Στην Πάτρα δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω.
- 7.Διαφορές στο πρόγραμμα σπουδών οι οποίες θα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τις σπουδές των φοιτητών, σε περίπτωση μεταφοράς τους στην Πάτρα.
- 8.Στις κλινικές ασκήσεις υπάρχει συνεχής έλεγχος της προόδου των φοιτητών και της διαχείρισης των περιστατικών τους όχι μόνο από τον επόπτη τους αλλά και από τον κεντρικό επόπτη.
- 9.Η προσαρμογή των φοιτητών σε μια καινούρια πόλη, με άλλους καθηγητές, άλλους χώρους σίγουρα θα επιβαρύνει αυτούς που είναι στα τελευταία έτη.
- 10.Σαν τμήμα έχει εξελιχθεί πιο γρήγορα σε όλα τα επίπεδα από αυτά των Πατρών και Ιωαννίνων. Παρόλο που λειτουργεί μόνο 4 χρόνια, θεωρούμε ότι λειτουργεί υποδειγματικά.
- 11.Οι φοιτητές δουλεύουν με παιδιά από το 5ο εξάμηνο και με ενήλικες σε ένα ολόκληρο εξάμηνο στο 7ο. Έχουν τη δυνατότητα στην Κλινική Λογοθεραπείας να δουλεύουν ατομικά υπό την επίβλεψη των εποπτών, και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνεδρίες. Οι φοιτητές δουλεύουν υπό συνθήκες σαν να είναι επαγγελματίες σε ένα ιδιωτικό πλαίσιο.